سفارش طرح توجیهی
نمونه بیزینس پلننمونه بیزینس پلن تولیدی

طرح توجیهی ایجاد واحد آبکاری کروماته براق و سیلیکون فولاد

معرفی محصول

محصول مورد نظر طرح حاضر، ایجاد واحد آبکاری کروماته براق و سیلیکون فولاد می باشد که در واقع می توان طرح حاضر را یک طرح خدماتی صنعتی محسوب کرد. آبکاری با کروم یا کروماته کردن فولاد ، روکش کاری فولاد با فلز کروم است . این پوشش ها جهت جلوگیری از خورندگی روی قطعات فولادی به کار می روند که در عین حال جهت چسبندگی رنگ نیز بسیار مناسب می باشند. روکشهای لایه کروم رنگی شبیه نقره، سفید مایل به آبی دارند.

قدرت انعکاس سطح کرومکاری شده و کاملا صیقلی شده در حد 65% است (برای نقره 88%و نیکل 55%) در حالی که خاصیت انعکاس نقره و نیکل با گذشت زمان ضایع میشود، در مورد کروم تغییری حاصل نمیشود. لایه های کروم قابل جوشکاری نبوده و رنگکاری و نقاشی را نمیپذیرند. کروم در مقابل گازها، موادقلیایی و نمکها مقاوم است اما اسید سولفوریک واسید کلریدریک وسایر اسیدهای هالوژندار در تمام غلظتها ودر تمام درجه حرارتها بر روی کروم تاثیر می گذارند. به دنبال رویین شدن شیمیایی، روکشهای کروم مقاومت خوبی در اتمسفر از خود نشان میدهند و کدر نمیشوند.

از این رو به تمیز کردن و یا نو نمودن توسط محلولها یا محصولات حل کننده اکسیدها را ندارند. روکشهای کروم تا 500 درجه سانتیگراد هیچ تغییری از نظر کدر شدن متحمل نمیشوند. رویین شدن حالتی است که در طی آن در سطح کروم، اکسید کروم (3+) تشکیل می شود. این عمل موجب جابهجایی پتانسیل کروم از 0.717 به 1.36 ولت می شود و کروم مثل یک فلز نجیب عمل می نماید.

لایه های پوششی کروم براق با ضخامت پایین (در حدود 1 میکرومتر) که غالبا در کرومکاری تزیینی با آن روبه رو هستیم فولاد را در مقابل خوردگی حفاظت نمیکنند کروم کاری ضخیم که در مقابل خوردگی ضمانت کافی داشته باشد فقط از طریق کرومکاری سخت امکانپذیر است. با توجه به اینکه پوششهای کروم الکترولیتی سطح مورد آبکاری را به طور کامل نمیپوشانند از این رو کرومکاری تزیینی هرگز به تنهایی مورد استفاده قرار نمیگیرد بلکه همواره آن را به عنوان پوشش نهایی بر روی واکنشهایی که حفاظت سطح را در مقابل خوردگی ضمانت مینمایند به کار میروند. معمولا به عنوان پایه محافظ از نیکل استفاده میشود.

معرفی موارد مصرف و کاربرد محصولات

فولاد مهمترین، پرمصرف ترین و استراتژیک ترین فلز جهان است که در جای جای صنعت مورد استفاده قرار گرفته و بدون حضور آن حتی می توان گفت که صنعت نمی تواند معنی داشته باشد. لیکن این فلز استراتژیک علی رغم برخورداری از خواص و اهمیت بالا، دارای نقطه ضعفی نیز می باشد که زنگ زدن می باشد. فولاد با تمام استحکام خود در مقابل نفوذ اکسیژن ناتوان بوده و در مجاورت آن شروع به زنگ زدن می نماید که این امر سبب کاهش کارائی فولاد و حتی در ادامه فرایند زنگ زدن سبب بلااستفاده شدن آن می گردد.

به منظور جلوگیری از زنگ زدن فولاد روش های مختلفی وجود دارد که پوشش دهی آن با سایر فلزات )فلزات زنگ نزن( و یا غیر فلزات از جمله روش های فوق محسوب می گردد. کرومانه و فسفاته کردن سطح فولاد یکی از این روشها می باشد. در این عمل لایه بسیار نازکی از فلزات رنگین روی فولاد پوشش داده شده و سبب محافظت آن در برابر اکسیداسیون و زنگ زدن آن می گردد. بنابراین کاربرد خدمات طرح حاضر پوشش دهی فولاد برای جلوگیری از زنگ زدن آن می باشد.

مطلب مرتبط : طرح آبکاری قطعات پلاستیکی

بررسی کالاهای جایگزین و تجزیه و تحلیل اثرات آن بر مصرف محصول

پوشش دهی فلزات بر اساس نوع فلز و موارد کاربرد آن انجام می گیرد. لذا در اینجا با توجه بر موارد کاربرد ذکر شده فولادها و کاربردهای خدمات پوشش دهی یا آبکاری فلزات، به جرئت می توان گفت که خدمات قابل ارائه طرح فاقد خدمات جایگزین می باشد.

بررسی اهمیت استراتژیکی کالا در دنیای امروز

همانطوریکه پیشتر نیز ذکر شد، فولاد اصلی ترین فلز و استراتژیک ترین آنها می باشد. لذا کلیه فعالیت هایی که به نوعی در ارتباط با این فلز می باشند نیز از اهمیت بالا برخوردار خواهند بود. پوشش دهی فولاد یکی از فعالیت های مرتبط با صنعت قولاد می باشد. بنابراین با توجه بر اهمیت فولاد، فعالیت پوشش دهی که موضوع خدمات طرح حاضر می باشد، نیز از اهمیت بالا برخوردار خواهد بود.

کشورهای عمده تولید کننده و مصرف کننده محصول

خدمات پوشش دهی فلزات یکی از فعالیت های اجتناب ناپذیر در صنعت فولاد می باشد. و از آنجائیکه فولاد در کلیه کشورها دارای کاربرد و مصرف است، بنابر این کلیه کشورهای جهان را می توان در ردیف کشورهای تولید کننده و مصرف کننده خدمات طرح عنوان نمود. ولی با توجه بر ماهیت کار می توان گفت که کشورهای صنعتی جهان سهم بیشتری در تولید و مصرف آن دارند.

بررسی سطح تکنولوژی تولید در واحدهای فعال کشور

فرایند پوشش دهی فلزات یک فرایند مشخص و تعریف شده ای است که طی سالیان متمادی در ایران و حتی جهان مورد استفاده قرار می گیرد. این فرایند تولید نوعی فرایند الکترولیز است که در آن بوسیله عبور جریان الکتریسته از میان محلول الکترولیت، فلز پوشش روی فلز پایه نشانده می شود. از اینرو سطح تکنولوژی را در میان کلیه واحدهای صنعتی کشور می توان یکسان فرض کرد. لیکن در سایر موارد تفاوت هایی در میان کارائی واحدهای صنعتی کشور وجود دارد که ذیلا به موارد عمده آن اشاره شده است.

  • سطح توانایی واحد صنعتی در انجام عملیات آماده سازی قطعه کار قبل از پوشش دهی آن
  • استفاده از مواد شیمیایی مرغوب
  • استفاده از تجهیزات مرغوب
  • کنترل دقیق فرایند

فرایند الکترولیز در واحد آبکاری کرومات براق و فولاد سیلیکونی

بنابراین در مجموع می توان گفت که واحدهای توانا در کشور در رعایت موارد ذکر شده بالا از کارائی بالاتری برخوردار بوده و بر همین اساس هم کیفیت خدمات ارائه شده آنها بالاتر می باشد.

لیست ماشین آلات مورد استفاده در واحد آبکاری کروماته براق و سیلیکون فولاد

فرایند ارائه کننده خدمات آبکاری کروماته براق و سیلیکون فولاد نیازمند استفاده از ماشین آلات زیر میباشد.

ردیف ماشین آلات لازم
۱ تجهیزات کامل آماده سازی قطعات فولادی برای پوشش دهی شامل زنگ زداها، چربی گیر و ……
۲ تجهیزات حمل و انتقال قطعات بین ایستگاهها
۳ تجهیزات پوشش دهی
۴ تجهیزات شستشوی قطعات
۵ تجهیزات عمومی کارگاه آبکاری
۶ یلترهای تصفیه اسید و پسابهای صنعتی
۷ خشک کن قطعات

بررسی اجمالی تکنولوژی و روش تولید محصول

نگاهی به روش ارائه خدمات

مطابق بررسی های به عمل آمده، برای ارائه خدمات پوشش دهی فلزات فرایند زیر دنبال می گردد.

روش تولید در واحد آبکاری کروماته براق و سیلیکون فولاد

بطوریکه در بالا نیز ذکر شد، در حالت کلی فرایند ارائه خدمات پوشش دهی فولاد به صورت زیر است.

  • زنگ زدائی
    معمولا قطعات فولادی از زنگ در سطح خود برخوردار می باشند که این زنگ سبب کاهش درجه چسبندگی پوشش روی فولاد می گردد. لذا قبل از انجام عملیات پوشش دهی، با استفاده از مواد شیمیایی زنگ از روی قطعات برداشته می شود.
  • چربی گیری
    چربی و اجرام خارجی از دیگر موارد است که روی سطح قطعات فولادی وجود داشته و سبب کاهش درجه چسبندگی پوشش روی فولاد می گردد. لذا قبل از انجام عملیات پوشش دهی، با استفاده از مواد شیمیایی قطعات کاملا تمیز می گردند.
  • پوشش دهی
    پوشش دهی قطعات در الکترولیز و با استفاده از محلول الکترولیت انجام می گیرد. عبور جریان الکتریسته از الکترولیت سبب نشستن فلز پوشش روی فلز پایه می گردد.
  • شستشوی قطعات
    قطعات پس از پوشش دهی از وان الکترولیت خارج می گردد. لذا به منظور زدون محلول الکترولیت از روی قطعات پوشش داده شده، با استفاده از آب تمیز قطعات شستشو می گردند.
  • خشک کردن قطعات
    به منظور تمیز نگهداشتن قطعات و جلوگیری رسوب رطوبت روی آنها با استفاده از هوای گرم قطعات خشک می گردند.

مطلب مرتبط : طرح توجیهی تولید مفتول آلیاژی به روش نورد گرم

مقایسه روش تولید معمول کشورمان با دیگر کشورهای جهان

روش تولید محصولات مورد مطالعه در بند قبل شرح داده شد بنابراین در صورتی که این روش تولید با روش های تولید مورد استفاده در سایر کشورها مورد مقایسه قرار گیرد نتایج زیر حاصل خواهد شد: تکنولوژی و روش ارائه کننده خدمات آبکاری کروماته براق و سیلیکون فولاد در سایر کشورهای جهان را می توان همان روشی معرفی کرد که در اینجا شرح داده شد و به جز آن روش دیگری هموز در جهان وجود ندارد.

تعیین نقاط قوت و ضعف تکنولوژیهای مرسوم در تولید محصول

با عنایت بر یکسان بودن روش تولید مورد استفاده در نزد کلیه واحدهای صنعتی داخل و خارج، بررسی نقاط قوت و ضعف تکنولوژی های مرسوم موضوعیت نمی تواند داشته باشد.

بررسی مواد اولیه عمده مورد نیاز در واحد آبکاری کروماته براق و سیلیکون فولاد

ردیف نام مواد
۱ الکترولیت کروم
۲ محلول فسفات
۳ الکترولیت مس
۴ مواد پایدار کننده الکترولیت
۵ اینهبیتورها

اصلی ترین ماده اولیه مصرفی طرح مواد شیمیایی است. این مواد اولیه همه در کشورمان تولید و عرضه میگردد.

بازار تأمین مواد اولیه

مواد اولیه مصرفی طرح، مواد مختلف شیمیایی ذکر گردید. این مواد از مراکز عرضه مواد شیمیایی و از داخل کشور تامین خواهد شد. بنابر این مکان جغرافیایی واحد ارائه خدمات تاثیر قابل توجهی در چگونگی دسترسی به مواد اولیه ندارد و در نهایت اجرای طرح در کلیه استان های کشور امکان پذیر است.

بازارهای فروش محصول

یکی از معیارهای مکانیابی هر طرح تولیدی، انتخاب محلی است که دارای نزدیکترین فاصله با بازارهای محصولات طرح باشد. در بخش یک شرح داده شد که بازار محصول تولیدی طرح، ارائه خدمات پوشش دهی فلزات می باشد بطوریکه تولید کنندگان قطعات صنعتی قطعات خود را برای انجام پوشش دهی به طرح مورد بررسی تحویل می نمایند.

لذا با توجه بر اینکه قطعات صنعتی در شهرهای صنعتی کشور در حجم بیشتری تولید و عرضه می گردد، لذا باید گفت که اجرای طرح در کلیه استان های کشور امکان پذیر است لیکن در استان های صنعتی کشور مانند تهران، اصفهان، سمنان، آذربایجان شرقی، خراسان رضوی، مرکزی، قزوین از اولویت برخوردار می باشد.

امتیاز نویسنده

امتیاز کاربران: 5 ( 1 رای)
سفارش طرح توجیهی
دانلود رایگان طرح توجیهی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
Call Now Buttonتماس فقط جهت سفارش طرح توجیهی