سفارش طرح توجیهی
نمونه بیزینس پلننمونه بیزینس پلن تولیدی

طرح توجیهی تولید زغال فشرده (بریکت)

برای سفارش طرح توجیهی تولید زغال فشرده (بریکت) به روز و اختصاصی با نرم افزار کامفار (فایل word , pdf) جهت اخذ جواز تاسیس و تسهیلات بانکی می توانید با شماره ۰۹۱۲۰۰۸۵۲۴۳ تماس حاصل فرمایید

.

نام و کد آیسیک زغال فشرده (بریکت)

محصول مورد بررسی بریکت حاصل ذغال سنگ پودري بوده که در فرهنگ فارسی به آن زغال فشرده نیز گفته می شود .به طور کلی ذغال ماده اي اسفنجی و سیاه است و تقریبا می توان آن را کربن خالص نامید اما در بریکت به غیر از کربن مواد افزودنی دیگري مانند نشاسته نیز وجود دارد .کد آیسیک محصول مورد نظر با عنوان بریکت وسوخته اي جامد شده از ذغال سنگ 10120000 می باشد .

بریکت یا همان زغال فشرده را می توان از ضایعات چوب یا ضایعات زغال سنگ و یا پودر هاي مواد سوختی و یا از ذغال هاي شکسته مانده در کارخانجات بسته بندي زغال تهیه کرد .

بریکت یک سوخت ساختگی است که از خاکه مواد سوختی و یک ماده چسبنده اي که به منزله سیمان عمل می کند ترکیب یافته و بیشتر به مصرف سوخت دیگ هاي بخار و در بعضی لوکوموتیوها به کار می رود؛ به ویژه در نقاطی که چندان دسترسی به سوخت هاي بهتر نباشد. ماده سوختنی بریکت ممکن است خاکه زغال سنگه ـ خاکه کک ـ خاك اره و یا زغال قهوه اي و نارس و یا مخلوطی از آنها باشد.

ماده چسبنده معمولاً قیر ـ اسفالت ـ ملاس چغندر ـ آرد و نشاسته هاي ارزان صنعتی می باشد. ذغال فشرده یا زغال قالبی، رایج ترین نوع بریکت سوختی است که با گرد ذغال چوب ساخته میشود .

تولید نشاسته از ذرت با کاربرد در صنایع غذایی ، دارویی و صنعتی به این مطلب مرتبطه که میتونید اون رو هم مطالعه کنید.

براي ساختن این ماده، ذغال چوب را آسیاب میکنند و گرد به دست آمده را با گونه اي چسب که معمولا نشاسته و گاهی صمغ هاي گیاهی است به همراه برخی افزودنیهاي دیگر درهم می آمیزند، سپس مخلوط به دست آمده را تحت فشار و گرما قرار داده و به شکلهاي گوناگون (معمولا چارگوش یا استوانهاي و یا تخم مرغی) قالب گیري میکنند . درازا و پهناي این بریکتها معمولا بین 10 تا 20 سانتیمتر است .

افزودنیهایی که ممکن است براي ساخت ذغال فشرده به کار رود شامل آهک، گرد زغال، بوره، نیترات سدیم (کاتالیزور)، پارافین و خاك اره است .فرآیند تولید بریکت بسیار ساده بوده و در واقع در صورت تامین خوراك مورد نیاز به غیر از واحد تخلیط و واحد فشرده سازي تجهیز اصلی دیگري ندارد به طور کلی واحد هاي تولید بریکت به شکل زیر هستند :

فرآیند تولید زغال فشرده (بریکت)

توضیح موارد مصرف و کاربرد زغال فشرده (بریکت)

بریکت (Briquette یا Briquet) که خشته و خوشسوز نیز خوانده میشود، معمولا به مواد سوختنی فشرده شده و قالبگیري شده گفته میشود. علاوه بر مواد سوختی، قطعات و براده هاي ریز و درشت فلزي، مواد آلیاژي، خرده قطعات نسوز و برخی مواد دیگر را نیز براي استفاده مجدد به شکل بریکت درمیآورند .

بریکتهاي سوختی (Fuel briquettes) شامل بریکت زغال چوب (زغال فشرده)، بریکت انواع زغال سنگ و بریکت مواد گیاهی (بیوماس) است .

طرح توجیهی تولید زغال از سبوس گندم و برنج به این مطلب مرتبطه که میتونید اون رو هم مطالعه کنید.

به طور کلی موارد مصرف بریکت در مکان هایی است که میزان انرژي بالایی از یک حجم پایین ماده سوختی قالبی مورد نیاز است که از کاربرد هاي عمده آن می توان به موارد زیر اشاره کرد :

  1. لوکوموتیو ها و کوره هاي ماشین هاي محرك
  2. کوره هاي احیاي مستقیم دما بالا
  3. مصارف نیمه صنعتی مانند آهنگري ها و مناطقی که دور از دسترس مواد سوختی دیگر است
  4. مصارف خانگی
  5. مولد هاي برق نیمه صنعتی

موارد مصرف و کاربرد زغال فشرده (بریکت)

بررسی کالاهاي جایگزین زغال فشرده (بریکت)

کالاي مورد بررسی بریکت از ذغال سنگ می باشد که به دلیل تنوع در مواد اولیه و افزودنی ها کیفیت و خواص بریکت بسیار متفاوت است .

به طور کلی با توجه به اینکه فرآیند سنتی ذغال بسیار آلاینده و نسبت به تولید صنعتی آن بسیار پر هزینه است . با طراحی خط تولید ذغال فشرده صنعتی در کوره هاي با فرآیند کاملا خودکار و مداوم و بدون کمترین آلایندگی زیست محیطی و همچنین استفاده از مواد خام بدون مصرف مانند پوکه ها و پودر زغال سنگ از لحاظ تولید بسیار کم هزینه و مقرون به صرفه خواهد بود .

ممکن است به دلیل قیمت پایین زغال چوب نسبت به بریکت در مصارف خانگی بریکت زغال سنگ نتواند رقیب جدي باشد اما در مصارف صنعتی ونیمه صنعتی به دلیل ارزش حرارتی بالاي بریکت این محصول به راحتی جایگزین زغال هاي صنعتی خواهد شد .

مطالب مرتبط: مطالعه امکان سنجی و اجزای طرح توجیهی معدن زغال سنگ آنتراسیت

استفاده از ذغال فشرده (بریکت) افزون بر مزایاي اقتصادي ، روند تخریب جنگل هاي کشور را نیز کاهش می دهد .ذغال فشرده فرآورده اي پر انرژي است که با استفاده از فناوري پیشرفته و از ضایعات ذغال سنگ و چوب حاصل می شود .این فرآورده داراي مقاومتی حدود 4 برابر ذغال طبیعی بوده و میزان گرماي آن نیز تا سه برابر بیشتر از زغال طبیعی است .دامنه استفاده از این فرآورده در تولید انرژي و نقش اساسی آن در بسیاري از کشور ها تاکنون ناشناخته مانده است .

در زمان حاضر ، تحقیقات وسیعی توسط کشور هاي صنعتی و پیشرفته براي استفاده از ذغال فشرده به عنوان انرژي ، انجام می شود .براي تولید ذغال فشرده ، از ریز ترین قسمت هاي ذغال سنگ و یا چوب که معمولا دور ریز می شوند ، استفاده می شود و با استفاده بهینه از این ضایعات ، می توان از شدت تخریب جنگلها و محیط زیست جلوگیري کرد .

تبدیل ضایعات به بریکت می تواند تا 20 درصد کارایی چوب جنگل هاي کشور را افزایش دهد و ارزش حرارتی ذغال فشرده نیز که از 45 درصد خاکه ذغال ، 30 تا 45 درصد شاخه اي ریز و 10 تا 25 درصد مواد چسبنده تشکیل شده است بسیار بالا می باشد.

کشورهاي عمده تولیدکننده و مصرف کننده زغال فشرده (بریکت)

در این رابطه نمی توان کشور خاصی را ذکر کرد ، به طور کلی در هر جایی که معدن زغال سنگ و یا ضایعات چوب یا زغال وجود دارد می توان این محصول را تولید کرد ، اما به طور عمده کشور هاي بزرگ تولید ذغال فشرده عبارتند از ژاپن ،هلند ،آمریکا ، چین و….. و همچین طبق بررسی هاي انجام شده کشور هاي اروپایی و آمریکا و نیز کشور هایی نظیر تایلند و بنگلادش براي تولید انبوه ذغال فشرده مطالعات زیادي انجام داده اند .

عمده کشور هاي مصرف کننده ذغال چوب عبارتند از ایران ، کشور هاي حوزه خلیج فارس ، ترکیه ،کشور هاي آسیاي میانه و…. لیکن به طور عمده می توان بیان کرد که ذغال چوب در تمامی کشور هاي جهان کاربرد دارد .

شرایط صادرات بریکت

این محصول از نظر گمرك جمهوري اسلامی ایران جزء محصولات مجاز جهت صادرات قرار دارد .طی سال هاي گذشته نیز تحت تعرفه گمرکی شماره 4402 و با عنوان ذغال فشرده صادر می شود .این کالا هم به صورت فله و هم به صورت بسته بندي صادر شده که عمدتا مقصد آنها کشور هاي عربی و ترکیه می باشد .

روش تولید زغال فشرده (بریکت)

در حال حاضر در ایران و سایر کشور ها از دو روش جهت تولید ذغال استفاده می شود.

  1. روش سنتی
  2. روش مکانیزه

در روش سنتی که نمی تواند منجر به ساخت بریکت شود ، چوب را داخل کوره در بسته قرار می دهند و سپس اتش می زنند و پس از تبدیل شدن به ذغال ، ذغا ل ها را جمع اوري می کنند.

در روش مکانیزه معمولی که با اندکی تغییر می تواند به تولید بریکت منجر شود ، روند تولید به این صورت می باشد که خورده ذغال و یا چوب توسط دستگاه خرد کن به قطعات ریز تبدیل شده و سپس با تسمه نقاله به میکسر هاي مخصوص چند جزیی انتقال می یابند و پس از همگن دن با افزودنی ها که می توانند صمغ عربی یا آسفالت و …. باشند توسط برس ، قالب بندي می شوند.

نمودار فرآیندي که در اکثر واحد هاي تولید کننده کشور هاي خارجی آمده است به شکل زیر است :

دیاگرام نحوه تولید زغال فشرده (بریکت)

همانطور که ملاحظه می شود ساخت بریکت یک فرآیند مشخص و مرحله بندي شده است و تکنولوژي پیچیده اي نمی باشد اما نکات فنی زیر در آن وجود دارد :

مواد پرکننده مانند نشاسته و قیر و ملاس و نشاسته و صمغ عربی و ….. با ترکیب درصد هاي مختلف می تواند مخلوط گردد که باعث محصولات با خواص مختلف می شود ؛ براي تولید بریکت مناسب باید فرمولاسیون بهینه به دست آورد.

آب اضافه شده در سیستم به علت ایجاد اختلاط مناسب است که مقدار ان نباید خیلی کم و یا خیلی زیاد باشد در تولید با به مقدار دقیق آن توجه کرد.

هر چه مواد اولیه بیشتر خرد شوند و حالت پودري تر باشد کیفیت بریکت تولیدي بهتر است لذا لازم است هم از اسیاب گلوله اي و هم از ساینده ها که در لیست تجهیزات اورده می شود استفاده کرد .

در مرحله بریکت سازي باید از یک پرس هیدرولیکی که قابلیت ردن قالب هاي متفاوت از بریکت را دارد استفاده کرد تا تنوع محصولات در شکل و انداره بالا برود ، لازم به ذکر است فشار پرس بین 80 الی 100 بار فشار مناسب براي بریکت سازي می باشد .

خشک کردن بریکت هم با خشک کن صنعتی و هم در زیر نور آفتاب امکان پذیر است اما در واحد هاي کاملا مکانیزه و پیشرفته عموما از خشک کن صنعتی پیوسته نقاله دار استفاده می شود اما با توجه به ظرفیت هاي متغیر دستگاه ها معمولا در کنار خشک کن صنعتی امکان خشک کردن طبیعی را نیز می گذارن تا در صورت لزوم از ان استفاده کنند .

خط تولید زغال فشرده (بریکت)

تجهیزات مورد نیاز جهت ساخت بریکت از ذغال سنگ به شرح زیر است :

ردیف نوع دستگاه توضیحات
۱ باسکول صنعتی جهت وزن کشی مواد اولیه و محصولات
۲ خرد کن جهت خرد کردن مواد اولیه به خصوص ذغال
۳ آسیاب دیسکی جهت پودر سازي و همگن سازي
۴ بریکت ساز دستگاه پرس هیدرولیکی 100 بار با محفظه خروجی به خشک کن
۵ نقاله بلتی جهت انتقال مواد
۶ نقاله اسکرو جهت انتقال مواد
۷ اختلاط چند جزیی جهت ساخت بریکت نهایی به صورت پودر

تعیین نقاط قوت وضعف تکنولوژي هاي تولید

مزایاي تولید بریکت که به روش مکانیزه صورت می گیرد نسبت به روش تولید سنتی ذغال بسیار زیاد می باشد که می توان به موارد زیر اشاره کرد :

  1. کاهش درصد ضایعات
  2. بالا بردن کیفیت محصول نهایی
  3. تولید محصولات متنوع در ابعاد و خواص مختلف
  4. امکان بازرسی و کنترل فرآیند
  5. از بین رفتن مواد سمی ذغال فشرده

در مجموع به دلیل سادگی نسبی فرآیند تولید بریکت و نداشتن ماده اولیه خاص که نیاز به واردات باشد به نظر می رسد راه اندازي یک واحد ساخت بریکت با تکنولوژي مناسب مشکل چندانی از لحاظ فنی نداشته باشد .

جمع بندي و پیشنهاد نهائی در مورد احداث واحد تولید زغال فشرده (بریکت)

از فواید راه اندازي این صنعت سبب ایجاد اشتغال ، بازیافت ضایعات ذغال طبیعی ، کسب درآمد و ارزآوري از صادرات ذغال فشرده ، افزایش بازدهی و سود دهی جنگل ها ، از جمله مزایاي توسعه صنعت تولید بریکت می توان بر شمرد .

با توجه به بررسی هاي انجام شده در بخش بازار ، می توان نتیجه گیري کرد با توجه به میزان عرضه محصول سهم قابل حصول از بازار مصرف بریکت در آینده داراي محدوده مناسبی می باشد و نظر به اینکه محصول ذغال فشرده از کشور هایی مانند چین وارد می شود براي اینکه بخشی از بازار را در اختیار داشته باشیم ، می بایست یا قیمت تمام شده را کاهش داد و یا اینکه بازارهاي خارجی در اختیار گیرد (صادرات) همچنین در خصوص سرمایه گذاري در این طرح شایان ذکر است که همانند سایر طرح داراي ریسک هایی می باشد که در ذیل به برخی از آنها اشاره می شود :

  1. در کشور ما با توجه به وفور سوخت هاي فسیلی ، بریکت می تواند به عنوان یک محصول گرمایشی به مقدار کمی مورد استفاده قرار می گیرد ، لذا در مورد بازار مصرف این محصول بیشتر جنبه هاي دیگر مصرف مطرح می باشد ، که باعث محدود شدن بازار مصرف می گردد لذا در هنگام سرمایه گذاري در این بخش باید این موضوع در نظر گرفته شود .
  2. با توجه به اینکه این کالا مصرفی می باشد ، کیفیت بسیار مهم می باشد و عدم توجه به آن موجب کاهش فروش محصولات و در نهایت بالا بردن ریسک سرمایه گذاري می گردد (از موارد کیفی می توان کیفیت در محصول ، بسته بندي و…. نام برد).
  3. با توجه به روند صادرات در سال هاي گذشته می توان بیان کرد که صادرات این محصول رو به رشد می باشد لذا در صورتیکه تولید کنند گان ذغال فشرده (بریکت) تمایل دارند که در بازار جهانی فعالیت داشته باشند ، باید توانایی هاي فنی خود را بالا ببرند که این امر سبب افزایش سرمایه گذاري می شود و افزایش سرمایه گذاري ریسک سرمایه گذاري هاي بعدي را نیز بالا می برد .

با توجه به مواردي که بر شمردیم و همچنین در نظر گرفتن این موضوع که تاکنون هکتار ها جنگل و منابع طبیعی تاوان بی مبادالاتی ما را پرداخته اند ، همان طور که می دانید اکثر روستا هاي کشور علاوه بر سوخت فسیلی از چوب براي تامین انرژي استفاده می کنند لذا در صورتیکه آنها به جاي چوب از بریکت استفاده کنند هم الودگی کمتري وجود دارد و هم میزان گرمایش بیشتري ایجاد می شود . لذا با توجه به سرمایه گذاري کم و مواد اولیه ارزان می توانیم محصولات ارزانی را در اختیار روستاییان قرار دهیم و با این کار یکی از عوامل منابع طبیعی را حذف کنیم .

در نهایت متخصصان ما آماده مشاوره به کاربران عزیز هستند. تمام تلاش کارشناسان موسسه ما بر این است که هر سرمایه گذار، با کمترین دغدغه، گامی در راستای توانمندسازی صنعت ایران بردارد. ما، در «ای توجیهی» برای رفاه حال مشتریان، ۴ الی ۶ ماه اصلاح رایگان طرح توجیهی را در نظر گرفته ایم. این امتیاز باعث می شود چنانچه اتفاقات خارج از اراده ای در حوزه کسب و کار مشتری پیش آمد، با اصلاح رایگان ما، کماکان طرح توجیهی تولید زغال فشرده (بریکت)، منطبق بر اطلاعات واقعی جامعه فعلی بوده و دارای کمترین انحراف باشد. در صورت تمایل و نیاز به مشاوره با ما تماس بگیرید.

فیلم تولید زغال فشرده (بریکت)

امتیاز نویسنده

امتیاز کاربران: 2.95 ( 2 رای)
سفارش طرح توجیهی
دانلود رایگان طرح توجیهی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
تماس فقط جهت سفارش طرح توجیهی