سفارش طرح توجیهی
نمونه بیزینس پلننمونه بیزینس پلن تولیدی

طرح تولید کنسرو ذرت و نخود فرنگی

طرح توجیهی تولید کنسرو ذرت و نخود فرنگی

صنعت کنسرو سازی ، یکی از اکتشافات بسیار مهم بشر می باشد که بواسطه آن امکان نگهداری مواد غذائی برای بلند مدت فراهم گردیده است . در اصطلاح فنی کنسرواسیون به مفهوم نگهداری غذا است که از طرق مختلف مانند قوطی کردن ، خشک کردن ، انجماد ، نگهداری در شربت نمک و یا شکر و …. انجام می گیرد . در کشور ما کلمه کنسرو صرف نظر از مفهوم عام آن ، بصورت مترادف با قوطی کردن Canning مورد استفاده قرار می گیرد که در آن ماده غذائی در شربت شکر یا نمک به مدت طولانی نگهداری می گردد .

مطالب مرتبط: طرح توجیهی کارخانه کنسرو ماهی تن

محصول مورد نظر طرح حاضر کنسرو نخود فرنگی و ذرت شیرین است . این کنسروها ، نخود فرنگی و ذرت شیرین نگهداری شده در آب نمک می باشد که در قوطی های فلزی 500 گرمی تولید و عرضه می گردد . مصرف این محصولات بعنوان ماده کمکی و همراه غذا بوده و کلیه گروه های جامعه مصرف کننده آن محسوب می گردند .

ذیلا چند نمونه از این محصولات که تولید شرکت های مشابه داخلی و خارجی می باشد آورده شده است .

طرح توجیهی تولید کنسرو ذرت و نخود فرنگی

موارد مصرف و کاربرد

محصولات مورد مطالعه ، در فهرست مواد غذائی منتج از محصولات کشاورزی قرار دارند . این محصولات بصورت مستقیم دارای مصارف غذائی برای انسان ها را دارند که در ادامه جزئیات آن ارائه شده است .

    • کنسرو نخود فرنگی
      مصرف این ماده غذائی متناسب با سلیقه و ذائقه های مختلف صورت می گیرد ولی مصارف عمده آنرا می توان به صورت زیر ارائه کرد :

      • مصرف در تهیه سالاد الویه
      • مصرف در تهیه سوپ ها
      • تهیه خورشت ها
      • تهیه پیش غذاها و …
    • کنسرو ذرت شیرین
      مصرف این ماده غذائی نیز متناسب با سلیقه و ذائقه های مختلف صورت می گیرد ولی مصارف عمده آنرا می توان به صورت زیر ارائه کرد .

      • مصرف در تهیه سالادها
      • مصرف بصورت مستقیم
      • مصرف در تهیه پیتزا
      • مصرف در اردوها و …

مصرف هر دو محصول مورد مطالعه نزد کلیه اقشار و گروه های جامعه وجود داشته و هیچگونه محدودیتی در شیوه ، میزان و نوع مصرف وجود ندارد .

بررسی کالاهای جایگزین و تجزیه تحلیل اثرات آن بر مصرف محصول

در صنعت غذا هر چند که در شرایط خاص و در صورت عدم دسترسی به ماده غذائی مورد نظر ، تا حدودی امکان جایگزینی برخی دیگر از مواد غذائی وجود دارد ، لیکن این جایگزینی آنچنان از مطلوبیت مصرف برخوردار نبوده و به جرأت می توان گفت که هر ماده غذائی مصرف خاص خود را داشته و مصرف کننده علاقه ای برای جایگزینی آن با سایر مواد غذائی را ندارد .

کشور های عمده تولید کننده و مصرف کننده

از نقطه نظر مصرف می توان گفت که با توجه به کاربرد غذائی محصولات مورد مطالعه ، کلیه کشورهای جهان می توانند بعنوان کشورهای مصرف کننده این محصولات محسوب گردند . لیکن از نظر تولید ، باید گفت که کشورهائیکه از نظر تولید کشاورزی نخود سبز و ذرت شیرین در جهان مطرح می باشند ، می توانند بعنوان کشورهای عمده تولید کننده کنسرو این سبزی ها نیز عنوان گردند .

بررسی اجمالی تکنولوژی و روش های تولید کنسرو ذرت و نخود فرنگی

در صنعت غذا ، فرایند تولید امری نسبتا از پیش تعریف شده بوده و تولید کننده نقش خاصی در اتنخاب آن ندارد و لذا نقش آن ایجاد شرایطی برای دقت عمل در اجرای صحیح فرایند می باشد .

از طرف دیگر اداره نظارت بر مواد غذائی وزارت بهداشت و همچنین موسسه استاندارد ، نظارت های مستقیم و مستمر برای واحدهای تولید کننده مواد غذائی اعمال کرده و رعایت دقیق کیفیت مواد اولیه مصرفی و محصول را به همراه دقت در رعایت فرایندهای تولید تحت نظارت و کنترل دارند . بنابر این تولید کننده موظف به اجرای فرایند تعریف شده می باشد که ذیلا این فرایند برای محصولات مورد مطالعه آمده است .

فرآیند تولید کنسرو ذرت و نخود فرنگی

فرایند تولید کنسروهای سبزی در بالا آورده شده است و همانطوریکه از آن مشخص است عملیات مختلفی در فرایند تولید انجام می گیرد که ذیلا اشاره کوتاه بر آن شده است .

  • غلاف گیری – خوشه گیری
    نخود سبز تازه بعنوان ماده اولیه تولید کنسرو نخود فرنگی ، بصورت دانه های نخود در داخل غلاف آن می باشد . همچنین ذرت شیرین نیز بصورت دانه های چسبیده به خوشه آن از کشاورزان خریداری و به محل کارخانه حمل می گردد . از اینرو لازم است این سبزی ها دانه شده و جهت تولید کنسرو آماده گردند . عملیات دانه کردن توسط ماشین مخصوص انجام می گیرد .
  • شستشوی دانه ها
    نخود و ذرت پس از دانه شدن ، برای زدودن بقایای اجرام خارجی مانده از مزرعه مانند بقایای سموم استفاده شده ، حشرات ، خاک و غیره شستشو و تمیز می گردند که این امر بوسیله آب انجام می گیرد .
  • پخت اولیه ( بلنچینگ )
    کنسرو یک ماده غذائی است که در حالت پخته شده تحویل بازار می گردد . بنابر این پخت آن در کارخانجات کنسرو سازی در دو مرحله صورت می گیرد . در مرحله اول سبزی در مخازن تحت خلاء پیش پخت گردیده و در مرحله دوم که سبزی در داخل قوطی ریخته می شود پخت تکمیل می شود . در پخت اولیه سبزی بصورت پاتیلی تحت خلا پخته می شود .
  • پر کردن سبزی در قوطی های فلزی
    سبزی پس از پخت اولیه بوسیله ماشین های پرکن ، در داخل قوطی های فلزی پر می شود . البته باید گفت که قوطی ها قبل از پر شدن ، بوسیله فشار بخار تمیز می گردند . میزان سبزی پر شده در هر قوطی بوسیله تنظیم ماشین پرکن ، بطور دقیق کنترل می گردد .
  • افزودن آب نمک و سایر افزودنی ها به سبزی داخل قوطی
    کنسرو نخود فرنگی و ذرت شیرین ، کنسرو سبزی نگهداری شده در نمک است . از طرف دیگر برخی افزودنی ها نیز همانند اسید سیتریک ، بنزوات سدیم و غیره نیز بعنوان نگهدارنده ( ضد کپک و فساد شیمیائی و میکروبی ) به محتویات کنسرو افزوده می شود . لذا این مواد در مرحله پس از قوطی پرکنی اضافه می شود . لازم به ذکر است که کلیه مواد فوق بصورت گرم در قوطی پر می شوند .
  • درب بندی
    پس از پر شدن قوطی از سبزی و افزودنی های آن ، درب قوطی بوسیله ماشین درب بند بسته و درز کوبی می گردد .
  • پخت نهائی
    پخت نهائی اکثرا در مورد ذرت شیرین انجام می گیرد که علت آن نیز دیر پز بودن این سبزی است . شیوه عمل بدین صورت است که قوطی کنسرو در داخل آب داغ قرار داده شده و بصورت حرارت غیر مستقیم پخته می شود .
  • عملیات حرارتی ( استریلیزاسیون )
    کلیه مواد غذائی کنسروی لازم است پس از قوطی شدن ، تحت دما و زمان مشخصی استریلیزه گردند . این عمل سبب از بین رفتن کامل میکروارگانیسم های محتوی غذا شده و آنرا برای نگهداری بلند مدت آماده می سازد . در مورد کنسروهای مورد مطالعه دمای استریلیزاسیون حدود 90 درجه سانتی گراد و زمان حدود 20 دقیقه است .
  • لیبل زنی قوطی های فلزی
    قوطی های فلزی کنسروها معمولا به دو صورت تولید می گردند . در حالت اول مشخصات محصول و تولید کننده آن بصورت مستقیم روی قوطی چاپ می شود و در حالت دوم این اطلاعات روی کاغذ چاپ و در پایان تولید بوسیله چسب روی قوطی چسبانده می شود . عملیات لیبل چسبانی بوسیله ماشین انجام می گیرد .
  • بسته بندی شرینگ
    بسته بندی معمول در صنعت کنسرو ، شرینگ است که در اینحالت قوطی ها بصورت 12 عددی توسط پلاستیک روشن و تحت حرارت حاصل از هوای داغ ، شرینگ می گردد .
  • قرنطینه محصول به مدت معین
    محصولات غذائی پس از تولید لازم است به مدت معینی در انبار محصول قرنطینه شده و در صورت عدم مشاهده هر گونه آلودگی میکروبی ، راهی بازار مصرف گردند . وجود آلودگی های میکروبی در قوطی ها بصورت باد کردگی قوطی ها ، سوراخ بودن آنها و موارد دیگر قابل مشاهده و کشف است . در مورد محصول مورد مطالعه زمان قرنطینه حدود دو هفته می باشد .
  • ارسال محصول آماده فروش به انبار محصول
    پس از پایان دوران قرنطینه ، محصول برای فروش به انبار محصول تحویل می شود .

نام کشورها و شرکتهای سازنده ماشین آلات مورد استفاده تولید

کلیه ماشین آلات یا به عبارتی خط تولید کنسرو در کشورمان قابل تامین است .
از اینرو با توجه به وضعیت فوق ، فهرست منابع تامین ماشین آلات در جدول زیر آمده است .

فهرست ماشین آلات اصلی تولید کنسرو ذرت و نخود فرنگی
ردیف نام ماشین الات
1 کانوایر سورت اولیه سبزی
2 ماشین غلاف گیری نخود سبز
3 ماشین غلاف گیری ذرت شیرین
4 تانک های شستشوی نخود سبز و ذرت
5 تانک میکس مواد افزودنی کنسرو
6 مخزن پخت اولیه نخود و ذرت به همراه همزن ( تحت خلاء )
7 ماشین پرکن قوطی برای نخود و ذرت
8 ماشین درب بند قوطی فلزی
9 کانوایر انتقال قوطی ها به اتو کلاو
10 اتو کلاو استرلیزاسیون با استفاده از آب داغ
11 دستگاه لیبل زن قوطی
12 دستگاه شرینگ پک

کلیه ماشین آلات تولید فهرست شده در جدول بالا از طریق سازندگان داخلی قابل تامین می باشند .
این تولید کنندگان هر کدام تخصص در ساخت بخشی از ماشین آلات را بر عهده داشته و برخی از آنها خط تولید را بطور کامل طراحی ، ساخته و نصب و راه اندازی می نمایند که در زیر شرکتهایی که توانائی ساخت خط تولید کامل را دارند ارائه شده است .

  • شرکت ماشین سازی پیمان توس 6633664 -0511
  • شرکت تکفا 88836840 – 021
  • ماشین سازی حداد 77310412-77303357- 021
  • شرکت رهنمون صنعت 88950538-88953463- 021
  • ماشین سازی کیان ایده 8554509-0511
  • آذرسایش 6376912 – 0411

بازار تأمین مواد اولیه

ماده اولیه مصرفی طرح، نخود سبز و ذرت شیرین است که اکثرا در استان های هرمزگان ، مازندران، گیلان ، گلستان ، فارس و کردستان تولید میگردد . بنابراین از نظر بازار تأمین مواد اولیه استان های فوق الذکر میتوانند به عنوان محل اجرای طرح پیشنهاد گردند.

امتیاز کاربران: 5 ( 1 رای)
سفارش طرح توجیهی
گرد آورنده
ایـ توجیهی
دانلود رایگان طرح توجیهی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
Call Now Buttonتماس فقط جهت سفارش طرح توجیهی