سفارش طرح توجیهی
نمونه بیزینس پلننمونه بیزینس پلن تولیدی

احداث کارخانه روغن کشی از دانه سویا

طرح تولید روغن سویا

سویا با نام های Soya ، Soybean و Soy و نیز با نام علمی Glycine max در جهان مشهور است. واژه یونانی Glycine به معنای است. این گیاه از خانواده نخود، Leguminosae است. نواحی شمالی و مرکزی کشور چین حدود ۴۰۰۰ تا ۵۰۰۰ سال پیش به عنوان خاستگاه اولیه لوبیای سویا شناخته می شود. تولید کنندگان اصلی سویا ایالات متحده آمریکا، کانادا، برزیل، چین، آرژانتین و هند هستند. در ایران از سال ۱۳۳۰ سویا رسما کاربرد صنعتی پیدا کرده است و کارخانجات صنایع بهشهر اولین تولید کنندگان روغن سویا در ایران هستند.

طراحی ، تامین و راه اندازی خطوط روغن کشی و تصفیه از دانه های روغنی،برای اطلاعات بیشتر با کارشناسان ایـ توجیهی تماس حاصل فرمایید: ۰۹۳۹۴۷۱۰۴۶۲

دانه لوبیای سویا در بین غلات و حبوبات دارای بیشترین مقدار پروتئین است بطوریکه ۴۰ درصد دانه لوبیای سویا را پروتئین تشکیل می دهد. پروتئین آن کامل است و قابلیت هضم خوبی دارد. همچنین لوبیای سویا دانهای روغنی محسوب می شود که ۲۰- ۱۸ درصد روغن دارد.

روغن سویا از دانه گیاه clycix max به دست می آید و یکی از پرمصرفترین روغن های نباتی است. مقدار روغن سویا از بادام زمینی کمتر است اما درصد پروتئین آن ۳۰٪ بیشتر از بادام زمینی می باشد . به طور متوسط لوبیای سویا حاوی ۲۰٪ چربی است و از کیفیت خوبی برخوردار است . روغن سویا نیز حاوی 0.5٪ اسید میر استیک و ۳.۵٪ اسیدهای اشباع شده با کربنهای C20 می باشد.

بعد از استخراج روغن از لوبیای سویا، کنجاله سویا سرشار از پروتئین (40%-50%) می باشد که یکی از منابع غنی خوراک دام محسوب می شود . ضریب هضمی پروتئین سویا ۸۰٪ است .حداکثر مدت نگهداری کنجاله سویا ۳ ماه پیش بینی شده است. روغن سویا در مجاورت هوا و یا روشنایی، بوی نامطلوبی مانند بوی ماهی، علف یا رنگ را به خود می گیرد. این بوها در اثر اکسایش تولید می شوند. لینولئیک اسید ماده اصلی تولید کننده بو است.

روغن سویا برای مصارف خانگی و در صنعت برای تولید محصولات سرخ شده مورد استفاده قرار می گیرد. روغن سویای خام یکی از مهمترین روغن های نباتی می باشد که به دلیل کیفیت خوب روغن ، و فرآورده پروتیین حاصل از روغن کشی اهمیت آن چندین برابر شده است. مهمترین ماده غير صابونی روغن سویا توکوفرول می باشند توکوفرول آنتی اکسیدان های روغنی می باشد. در بین توکوفرول ها آلفا توکوفرول ها فعالیت ویتامین E را داشته و به عنوان آنتی اکسیدانت می باشد.

روغن خام سویا دارای رنگ زرد مایل به قهوه ای است و در اثر نگهداری ته نشین ، یعنی مواد جامد به جای می گذارد . قابلیت نگهداری آن از سایر روغنهای نباتی کمتر است . بوی آن کم وطعم آن مشخص بوده و نامطبوع نیست . به دلیل فراوانی وارزانی روغن سویا ،روغن دیگری به جای آن عرضه نمی شود از کنجاله وبلغور سویا برای تولید پروتئین استفاده می شود.

روغن مایع سویا به دلیل دارا بودن رنگ روشن و طعم مطبوع و باقی ماندن به صورت سیال در دمای یخچال میتواند به عنوان روغن سالاد مصرف شود. از دیگر موارد مصرف این روغن میتوان صنایع داروسازی ، کنسرو سازی ، سس و شیرینی پزی اشاره نمود.

از مزایای تغذیه ای روغن سویا حضور مقادیر زیادی اسید های چرب غیر اشباع و حضور آنتی اکسیدانت طبیعی توکوفرول است که هر دو برای سلامتی مفید اند.

موارد مصرف و کاربرد روغن سویا

صنایع غذایی انواع گوناگونی محصول از روغن سویا بدست می آورند ، از قبیل کره گیاهی ، مایونز ، سس سالاد. روغن سویا می تواند در تمام دستور پخت هایی که به روغن گیاهی نیاز است استفاده شود. طعم و بوی ملایم آن اجازه می دهد که مزه اصلی غذا باقی بماند و یکی از روغن هایی است که بطور گسترده در آماده سازی و فرآوری غذا استفاده می شود. این روغن به دلیل اینکه نقطه ی تبخیر بالایی دارد برای پخت و پز مورد استفاده قرار می گیرد.

روغن سویا مقاومت کمتری نسبت به روغن آفتابگردان در فرآیند سرخ کردن عمیق دارد و از این رو برای فرآیند سرخ کردن عمیق توصیه نمی شود. همچنین افزایش رنگ قرمز از این روغن نمایانگر افزایش فساد روغن می باشد. دانه سویا حاوی ۱۸ درصد روغن بوده که مصارف اصلی در شکل روغن مایع برای آشپزی، سالاد، مارگارین و روغن جامد است. مقدار کمی نیز در تهیه بعضی از رنگ ها، روغن جلا و رزین مصرف می شود.

یکی از نکات جالب توجه در مورد روغن سویا این است که گروهی از شیمیدان های آمریکایی بر این عقیده هستند که روغن سویا خواهد توانست آینده سوخت هواپیما ها را سبزتر کنند. به گفته آنها استفاده از ترکیب روغن سویا و سوخت های متداول مورد استفاده در موتورهای جت، مصرف سوخت های فسیلی را به میزان قابل توجهی کاهش خواهد داد.

محصولات فرآوری شده از دانه سویا

محصولات عمده فراوری دانه سویا به شرح زیر است :

  1. روغن سویا ( کاربرد در پخت و پز ، روغن سالاد ، سس مایونز ، مارگارین و شورتنیگ ، تولید جوهر چاپ و بیودیزل )
  2. پروتیین سویا ( عمدتا در تولید خوراک دام ، سویا پروتیینه مخصوص مصرف انسان ، و تولید پروتیین ایزوله )

بررسی مراحل استخراج روغن از سویا

برای روغن کشی از دانه سویا روش های گوناگونی وجود دارد که از مرسوم ترین آنها می توان روش پرس مارپیچی، استخراج با حلال بدون پوست گیری و استخراج با حلال همراه با پوست گیری دانه اشاره کرد.

روش پرس مارپیچ یکی از قدیمی ترین روش های به کار گرفته شده برای استخراج روغن سویا می باشد که این روش به طور کامل مکانیکی می باشد.

مطالب مرتبط: طرح توجیهی کارخانه روغن نباتی

در روش های مکانیکی استخراج روغن از دانه های روغنی سویا ، روغن مایع از باقی مانده سویا که کیک نامیده می شود جدا می شود. در شرایط عادی ، دانه های روغنی که بیش از 30% روغن دارند نیازمند پرس بوده که از پیش پرس قبل از استخراج با حلال استفاده می شود. دانه های آفتابگردان ، گلرنگ ، بادام زمینی ، کلزا و کنجد معمولا در سالن آمادگی از یک پرس مقدماتی می گذرد و سپس وارد اکستراکتور می شوند که با هگزان فرایند روغن کشی کامل می گردد .

البته لازم به ذکر است که با اکسپندر و حلال می توان بدون پرس مقدماتی نیز روغن را از دانه های روغنی با درصد بالا استخراج کرد و باقیمانده روغن در کنجاله را به کمتر از 1/5 درصد رساند. در پرس های مارپیچی فرایند روغن کشی تا 70% نیز بازدهی داشته است. پارامتر های موثر بر بازده و افزایش کیفیت روغن خروجی ، به طور کلی شرایط دانه ، آماده سازی دانه و انبارداری و شرایط اکستراکشن بر روی کیفیت روغن خام و کنجاله سویا به روش استخراج با حلال تاثیر دارند.

فرآیند تولید روغن خام از دانه سویا

دیاگرام فرآیند تولید روغن از دانه های سویا

شرح ماشین آلات و خط تولید روغن سویا

ردیف شرح ماشین آلات
1 بوجاری
2 شن گیر
3 فلیکر
4 کراکر
5 کوکر
6 پرس روغنکشی
7 سیستم اکستراکشن
8 نوار نقاله
جدول ماشین آلات مورد نیاز واحد تولید روغن سویا

تصویر ماشین آلات مورد نیاز کارخانه تولید روغن سویا

بررسی مواد اولیه عمده مورد نیاز و محل تامین

ماده ی اصلی این محصول دانه ی سویا می باشد که به طور عمده ( حدود ۹۰٪) از کشورهای امریکای جنوبی به ویژه برزیل تهیه می شود.
درصد باقی مانده نیز از زمین های زیر کشت داخل کشور که عمدتا در استان های مازندران، گلستان و سپس لرستان ، آذربایجان شرقی و دشت مغان قرار دارند تامین می شود.

جستجوی کاربران برای این مطلب:

  • کارخانه روغن کشی سویا

امتیاز کاربران: 5 ( 1 رای)
سفارش طرح توجیهی
گرد آورنده
ای توجیهی
دانلود رایگان طرح توجیهی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
تماس فقط جهت سفارش طرح توجیهی