طرح توليد گچ آلفا

معرفی گچ آلفا

ژیپس عمومی ترین نوع ماده معدنی سولفات كلسیم بوده و در چندین فرم بلوری یافت می شود. رنگ ژیپس به طور طبیعی سفید بوده و ممكن است به خاطر ناخالصی های مواد آلی رس و اكسید آهن به رنگ های خاكستری، خاكستری مایل به آبی، صورتی یا زرد دیده شود . دارای سیستم تبلور منوكلینیك، وزن مخصوص 2/32 و سختی 1/5 تا 2 میباشد.

ژیپس مورد مصرف بعنوان سنگ گچ به صورت توده ای متبلور و دانه ریز تا سنگ به صورت دانه های درشت است. ژیپس در اسید كلریدریك و آب گرم به صورت محلول در می آید.

ژیپس سولفات كلسیمی با دو ملكول آب 2H2O.CaSO4 است كه همین آب ملكولی عامل سودمندی برای كاربرد آن است.
ژیپس خالص دارای 20/9 درصد آب تركیبی و 46/6 درصد SO4 و 32/5 درصد CaO است.

خلوص سنگ گچ بر مبنای درصد كانی ژیپس در آن تعریف می شود . طبق استاندارد ASTM حداقل خلوص لازم برای سنگ گچ در مواد صنعتی 70 درصد ژیپس است در صورتیكه اغلب سنگ گچ های تجارتی دارای 75 تا 90 درصد خلوص میباشند.

ناخالصی های موجود در سنگ گچ اغلب شیل، رس ها و كربنات كلسیم است و گاهی مواد آلی نیز در آن دیده می شود. سابقة مصرف گچ به عنوان یكی از مصالح ساختمانی به هزاران سال پیش باز می گردد . قدیمی ترین آثار بجای مانده از گچ مربوط به 9000 سال قبل می باشد كه در آناتولی و سوریه كشف شدهاند . مصریان باستان در حدود 5000 سال قبل سنگ گچ را در كورههای باز حرارت داده و بعد از خرد كردن و تركیب با آب از آن در ساخت اهرام، كاخها و معابد خود استفاده كرده اند .

یونانیان از گچ بصورت خاص (گچ سلنیوم كه شفاف است) در ساخت پنجره از آن استفاده میكردند. استفاده از گچ در نمای ساختمانها یا برای ساخت مجسمه از دیر باز رایج بوده است. رومیان با استفاده از گچ هزاران مجسمه از یونانیها كپی برداری كرده اند .
از ابتدای قرن بیستم، با پیشرفت روشهای تولید گچ، خواص آن نیز بهبود یافته و كاربردهای متنوع صنعتی برای آن ایجاد گردیده است.

در ایران نیز گچ از زمانهای بسیار دور مورد مصرف قرار گرفته است. كاربرد گچ در پوشش قوسی كانالها در قسمتی از بناهای تخت جمشید از دوره هخامنشی به یادگار مانده است. ملات گچ در دوره ساسانیان در اسكلتسازی بناها و همچنین جهت نماسازی كاربرد فراوان داشته است .

بیش از 300 معدن گچ در كشور شناسایی و مورد بهره برداری قرار گرفتهاند. سنگ گچ دارای مصارف متعددی از جمله صنایع ساختمانی،صنعت سیمان، ریخته گری، شیشه سازی، صنعت پزشكی و غیره میباشد. بخش عمده گچ تولید شده در ایران در صنایع ساختمانی مصرف شده و حتی صادرات گچ ایران نیز محدود به همین صنایع میباشد .

از نقطه نظر شیمیایی، گچ ها به دو نوع آلفا و بتا تقسیم میشوند كه عبارتند از :

شرایط واردات گچ آلفا

محدودیت خاصی برای واردات این محصول در كشور وجود ندارد و با پرداخت حقوق گمركی و رعایت شرایط ورود كالا و نیز بررسی نیاز كشور و یا صدور آن از ایران، واردات این كالا امكان پذیر است .

شرایط صادرات گچ آلفا

وزارت بازرگانی جمهوری اسلامی ایران هیچگونه محدودیت و شرایط خاصی برای صادرات این محصول برای ثبت نكرده است. از آنجا كه این محصول، از كالاهای مهندسی محسوب می شود، بنابراین صادر كننده این محصول باید از مزیت رقابتی به لحاظ قیمت و كیفیت، توان مالی مناسب، آشنایی كامل با امور تجارت جهانی و بسته بندی برخوردار باشد .

توضیح موارد مصرف و كاربرد گچ آلفا

موارد استفاده گچ آلفا عبارتند از :

بررسی كالاهای جایگزینی گچ آلفا

خواص ارزان قیمت بودن، وجود ذخایر بسیار زیاد آن نقاط مختلف جهان، نداشتن اثرات زیانبار زیست محیطی و دیگر خواص منحصر به فرد آن موجب استفاده در صنایع و موارد مختلف شده است. بنابراین كالای جایگزینی مناسبی برای آن در حال حاضر وجود ندارد.

اهمیت استراتژیكی گچ آلفا در دنیای امروز

از آنجا كه نوع گچ بكار رفته در پزشكی، تهیه قرص، جواهرسازی، حشره كش ها، تغذیه مخمرها، مجسمه سازی و غیره از نوع آلفا بوده و استحكام قابل قبولی نیز دارد، اهمیت آنرا نشان میدهد. ارزش گچ آلفا كه در شرایط خشك (انیدر ) تهیه میشود چندین برابر نوع بتا است.

كارآمدی بسیاری از صنایع و پزشكی به گچ و مخصوصاً گچ آلفا بستگی دارد. در ایران به خصوص استان سمنان، واحدهای صنعتی زیادی در حال تولید گچ ساختمانی بوده و حتی میتوان گفت كه بازار برای این محصول به حد اشباع رسیده است و در این میان گچ آلف به دلیل برخورداری از بازار جهانی و قابلیت صادراتی، میتواند به عنوان جایگزین برای بخشی از گچ ساختمانی تولیدی كشور مطرح گردد. بنابراین كالای مورد بررسی طرح هرچند از اهمیت استراتژیك برخوردار نیست ولی یك كالای مهم میتواند قلمداد شود.

كشورهای عمده تولید كننده و مصرف كننده گچ آلفا

بیشتر كشورهای جهان از ذخایر و پتانسیل بالای گچ برخوردار هستند و تولید آن منحصر به چند كشور خاص نیست. در بیشتر كشورها این محصول تولید و مورد استفاده قرار میگیرد. در این میان گچ آلفا نیز از این قاعده مستثنی نیست و به همراه سایر انواع گچ در كشورهای جهان تولید میشود.

از میزان گچ آلفای تولیدی نیز در جهان آمار مشخصی در دست نیست ولی كشورهایی مانند آمریكا، چین، ایران، اسپانیا، مكزیك، ایتالیا، عربستان سعودی، ژاپن، تایلند، فرانسه و استرالیا بزرگترین ذخایر گچ را دارا هستند و انواع تولید گچ از جمله گچ آلفا از محصولات تولید این كشورها میباشد. در ادامه به میزان گچ تولیدی چند كشور جهان در سال 2009 اشاره میشود.

میزان تولید گچ در سال 2009 حدوداً 152000 میلیون تن برآورد شده است. در مورد میزان مصرف گچ آلفا در كشورهای مختلف جهان آمار مشخصی وجود ندارد. مصرف كنندگان گچ آلفا در ایران اغلب بیمارستان ها، مجتمع های دندانپزشكی، مجسمه سازها و تهیه كنندگان قالب و غیره هستند و آماری در زمینه شركتهای مصرف كننده آن وجود ندارد .

بررسی اجمالی تكنولوژی و روش های تولید گچ آلفا در كشور و مقایسه آن با دیگر كشورها

دیاگرام تولید گچ آلفا

دیاگرام تولید گچ آلفا
دیاگرام تولید گچ آلفا
  1. سیستم انتقال مواد
  2. سیستم مخلوط كردن مواد
  3. سیستم خردایش و طبقه بندی
  4. افزودنی ها
  5. انبار ذخیره آب گرم
  6. سیستم پخت (كوره)
  7. سیستم خنك كننده
  8. آسیا
  9. بارگیری و سیستم ذخیره محصول
  10. سیستم تولید انرژی
  11. فیلتراسیون

چندین تولید كننده ماشین آلات خط تولید گچ آلفا در ایران و جهان

امتیاز کاربران: 4.6 ( 1 رای)
گرد آورنده
ایـ توجیهی
خروج از نسخه موبایل