طرح توليد لامپ كم مصرف

مقدمه

طرح حاضر مطالعه امكانسنجي مقدماتي براي احداث كارخانه توليد لامپ كم مصرف (Compact Fluorescent Lamps=CFLs) است. نياز به صرفه جوئي در مصرف برق در دنيا و نقش اين محصول در كاهش مشكلات زيست محيطي بههمراه بازار در حال رشد آن در ايران و جهان، بههمراه برنامه هاي بسيار مفصل سازمانهاي بين المللي و دولتها براي تشويق مصرفكنندگان به استفاده از اين محصول، نياز به مطالعه و تاسيس كارخانه مربوط به آن را محسوس ميسازد. اهميت استراتژيك محصول به همراه نياز به تامين بازار كه در شرايط حاضر بخش عمدهاي از آن از طريق واردات تامين مي شود، و احتمال فراهم شدن امكان صادرات به كشورهاي همجوار از ديگر موارد توجيه شدن ايجاد كارخانه ميباشد.

ضرورت و اهميت توليد لامپ كم مصرف

یكي از ويژگيهاي دنياي امروز، استفاده گسترده از انرژي الكتريكي است . درطول سالهاي اخير مصرف برق در بخشهاي مختلف، رشد چشمگيري داشته بطوريكه نياز توليد برق در روز اوج مصرف سال جاري از مرز 32 هزار مگاوات گذشت. توسعه در صنعت برق به سرمايه گذاري سنگين و صرف زمان طولاني جهت احداث تاسيسات توليد و انتقال نيازمند است . براي نمـونه، جهت تامين برق يك لامپ 100 وات به حدود 100 دلار سرمايه گذاري نيـاز اسـت و درصـورت مهيـا بـودن تمـامـي امكـانـات، ســاخـت يـك نيروگـاه بين 4 تـا 8 سـال به طول مي انجامد. در كشور ما، بخش عمده سرمايه گذاري مربوط به تامين برق در ساعات اوج مصرف است كه همواره از حوالي غروب شروع شده و چند ساعت به طول مي انجامد. بيشترين سهم مصرف برق در ساعات اوج مصرف مربوط به مشتركين خانگي (حدود 47 درصد) و بخش عمدهاي از آن مربوط به مولفه روشنايي است و پرمصرفترين وسيله در اين بخش، لامپهاي 100 وات و60 وات رشتهاي معمولي و شمعي ميباشند.
لامپهاي رشته اي در واقع مثل بخاري برقي عمل مينمايند كه نور نيز ساطع ميكنند. اساس كار لامپهاي رشته اي معمولي به گونهاي است كه بخش عمده برق مصرفي آنها به گرمــا تبديل شده و تنها بخش كوچـكي از آن (حدود 10 درصد) بـه روشنايي تبديل ميگردد. اين خصوصيت بويژه در ماه هاي گرم، باعث افزايش مصـرف سيستم هاي سرمـايشي نيز خواهد شد لذا استفاده از لامپ هاي كممصرف بدليل عدم گرمازايي، سبب كاهش چشمگيري در مصرف سيستم هاي سرمايشي و بالطبع هزينه آن ميگردد. عمر كوتاه لامپ هاي رشته اي، مصرف زياد برق و تلفات حرارتي آنها ، جملگي در لامپهاي كم مصرف جبران شده و از راندمان بالايي برخوردار گرديده اند. استفاده از هر لامپ كممصرف بجاي لامپ معمولي در حاليكه 12 ساعت در شبانه روز روشن باشد، با كاهش هزينه برق، در طول سال بالغ بر 60% صرفه جويي اقتصادي خواهد داشت.
اما ساخت لامپ هاي كممصرف تحولي در كاهش مصرف انرژي الكتريكي براي تامين روشنايي به شمار مي رود نتيجه بررسي هاي تحقيقاتي نشان ميدهد كه با توجه به مصرف يك پنجم برق توسط لامپهاي كم مصرف، جايگزيني لامپهاي رشته اي با لامپهاي كممصرف به طور متوسط هزينه برق در منازل را به يك سوم و در مناطق تجاري تا يك چهارم تعديل ميدهد.
عمر متوسط اين لامپ ها حدود 10 برابر و بازده نوري انها تقريبا 5 برابر لامپهاي كم رشتهاي است. با اين توضيح جايگزيني لامپهاي رشتهاي با لامپهاي كم مصرف صرفه جويي زيادي را به همراه خواهد داشت. هر چند به طور متوسط هزينه اوليه براي خريد لامپ كم مصرف حدود 6 برابر لامپ رشته اي با توان مشابه است، اما با فرض بطور متوسط 8 ساعت روشن بودن لامپ ها در روز، در مدتي حدود شش ماه افزايش هزينه ناشي از خريد لامپ كم مصرف با كاهش بهاي برق مصرفي جبران شده و پس از آن صرفه جويي قابل ملاحظه اي در بهاي برق ايجاد خواهد شد.

معرفي لامپ كم مصرف

در اين بخش لامپ هاي كم مصرف CFLs معرفي و مزاياي سرمايه گذاري در آنها به اجمال مشخص خواهد شد:

بررسی اجزاء تشكيل دهنده لامپ کم مصرف و فرآيند توليد آنها

امتیاز کاربران: 4.25 ( 2 رای)
گرد آورنده
ایـ توجیهی
خروج از نسخه موبایل