طرح احداث واحد بسته بندی میوه

اصول بسته بندی میوه و مرکبات

مقدمه ای بر بسته بندی میوه

کشور ما با داشتن تنوع آب و هوایی مناسب در مناطق جغرافیایی مختلف از نقطه نظر تولید محصولات کشاورزی از اهمیت بسزایی برخوردار است. بطوری که محصولات کشاورزی ایران به دلیل شرایط اقلیمی خاصی از لحاظ کیفیت دارای ویژگی های مطلوب هستند و یکی از پتانسیل های بالفوه کشور ما در تولید محصولات باغی از جمله سیب و انواع مرکبات می باشد که طبق آمار و ارقام هر ساله در حدود هزاران تن تولید و به دلیل عدم وجود امکانات مناسب حمل و نقل به موقع، نداشتن سردخانه ها و حمل ونقل و نگهداری و …. سالانه درصد قابل توجهی از این تولیدات فاسد و به هدر می رود.

با توجه به سیاستهای دولت پیرامون صدور کالاهای فوق، صدور میوه و سبزیجات تازه به خارج از کشور شدت گرفته، اما به دلیل عدم وجود امکانات بسته بندی مناسب، عدم درجه بندی کیفی و عدم را عایت شاخص های بازار پسند، نبودن امکانات حمل ونقل سریع و مناسب، محصولات صادراتی کشورمان علیرغم کیفیت طبیعی و اولیه مطلوب، نتواسته اند با سایر صادرکنندگان میوه و تره بار رقابت نمایند و در نتیجه بسیاری از صادرکنندگان دچار ضرر و زیانهایی نیز شده اند که این موضوع باعث ضعیف شدن انگیزه صادرات این گونه محصولات و از طرف دیگر باعث مخدوش شدن بهره صادرات میوه و تره بار کشور خواهد شد لذا طرح حاضر با هدف فراهم نمودن شرایط لازم برای جداسازی و سرت نمودن میوه جات، درجه بندی براساس وزن و اندازه و پوشش دادن و بسته بندی مناسب جهت صادرات و همچنین مصارف داخلی ارائه می شود.

مطالب مرتبط: طرح توجیهی کارخانه جعبه و سبد پلاستیکی میوه

تعاریف، اصطلاحات و ویژگی های مربوط به کالای تولیدی ( پرتقال – لیمو – نارنگی)

ویژگی های پرتقال، نارنگی و لیمو شیرین

این میوه ها باید حتی المقدور سالم و میوه بدون عیب باشد. میوه های محتوی یک بسته باید پاکیزه، عاری از گل ولای، گرد و خاک و مواد خارجی باشد. میوه محتوی یک بسته باید عاری از هر نوع کپک زدگی و فساد باشد. میوه محتوی یک بسته باید عملا فاقد یخ زدگی بوده و در صورت دارا بودن بیش از 25 درصد تعداد میوه های یک بسته نباشد. میوه ها باید عاری از ضرب دیدگی، خراشیدگی، بریدگی سطحی و آثار لهیدگی و سوراخ شدگی باشد. میوه ها باید عاری از خشکیدگی یا خال زدگی باشد. میوه های محتوی یک بسته باید از نظر شکل، رنگ، رقم و در صورت طبقه بندی از نظر اندازه یک دست باشد.

بسته بندی میوه

انواع مرکبات شامل پرتقال، نارنگی و لیمو شیرین ابتدا پس از شتشو درجه بندی، پارافینه و ضد عفونی شده و در جعبه چوبی و کار تن همراه با شانه های مخصوصی بسته بندی و به بازار عرضه می گردد.

موارد مصرف و کاربرد

این محصول جهت تازه خوری مصرف دارد. این بازار مصرف تواند در خارج کشور باشد و با این که به بازار داخلی عرضه گردد. با عمل سورت و درجه بندی در واقع عمر نگهداری محصول بالا می رود و می تواند در زمان کمبود این محصول در بازار داخلی به عنوان محصول نهایی مصرف گردد. در تولید آب میوه و کمپوت می تواند به عنوان کالای واسطه ای استفاده شود.

اهمیت استراتژیکی بسته بندی میوه

همانطوری که گفته شد این محصولات که بسته بندی میوه ها می باشند برای تازه خوری داخلی و یا صدور به خارج استفاده می شوند و با توجه به جایگزین های مناسبی مثل کمپوت ها و یا سایر میوه ها ( انار، سیب، و…) در زمان فقدان این محصولات در بازار می توان از آنها استفاده نمود.

بررسی بازار

ایران به عنوان یکی از کشورهای تولید کننده مرکبات در دنیا مطرح می باشد که با توجه به کیفیت محصولات تولیدی که هر ساله با استفاده از تکنولوژی روز نسبت به بالا بردن کیفیت هم اقدام میشود فرصت خوبی را برای صادرات این نوع محصولات در بسته بندی شکیل و زیبا فراهم نموده است. با توجه به رقم بالای ضایعات میوه در کشورمان جا دارد که سهم جذب میوه در صنعت بالا رود چرا که عمر نگهداری میوه طولانی نمی باشد و بسیار آسیب پذیر است و با توجه به امکان صادراتی بودن این محصول می توان با اجرای این طرح و بصورت صنعتی عملیات بسته بندی را انجام داد.

بررسی روش های تولید

معمولا میوه های صادراتی بلافاصله بعد از برداشت برای عملیات آماده سازی و بسته بندی به کارخانه آورده می شوند. قبل از بسته بندی شدن هر کالا بر اساس ویژگی های خاصی کالا باید علمیات آماده سازی مثل شستشو، خشک کردن، واکس زدن، قارج کشی، درجه بندی و برچسب زدن روی آنها انجام شود. ابتدا جعبه ها و سبدهای میوه در داخل حوضچه شستشو ریخته می شود. میوه ها ضمن خیس شدن بهم نیز می خورند، توسط فشار آب، مواد خارجی و سبک و میوه های پوسیده جدا شده و به سطح آب می آیند.

میوه ها توسط نقاله از حوضچه بالا می روند و همزمان نیز بوسیله روش آب با فشار روی میوه ها پاشیده می شود.سپس میوه ها توسط نقاله غلطکی به طرف میز سورتنیگ که در دو طرف آن سکوی بازرسی کارگران وجود دارد به جلو برده می شود که در این قسمت میوه های معیوب از نظر شکل و ظاهر یا اندازه و یا دارای عیوب ظاهری و ضرب دیدگی جدا شده و به وسیله نوار نقاله های دو طرفه سکو به قسمت شستشو میرود. به تناسب نوع میوه ها مواد ضد عفونی کننده استفاده می شود. پس از آن میوه وارد واکسینگ می شود و برای خشک کردن رطوبت سطحی وارد تونل خشک کن شده و بعد از آن به قسمت درجه بندی و در نهایت عملیات بسته بندی آنها انجام می شود.

عملیات بسته بندی یعنی قراردادن میوه در شاخه های مخصوص جعبه و کاغذ پیچی میباشد. در طول این عملیات حذف میوه ناسالم و آفت زده مهم است و یک میوه بیمار یا آفت زده فوراً و در طول زمان انبارداری و حمل و نقل فاسد و باعث می شود در مراحل بعدی توزیع مجددا عملیات جداسازی و تفکیک تکرار گردد. یک میوه در حال فساد و گندیدگی مشکلاتی را به وجود میآورد از جمله باعث انتشار آلودگی و بیماری به سایر محتویات بسته می شود. باعث افزایش درجه تبخیر آب در داخل بسته می شود و این امر موجب تسریع انتشار گندیدگی و تولید مقدار زیادی گاز اتیلن می نماید و در نهایت باعث جذب حشرات می شود.

به منظور دستیابی به کالایی با کیفیت خوب می بایستی میوه ها با مشخصات زیر بسته بندی نگردند:

با توجه به موارد فوق میوه ها را باید به دو هدف ذیل درجه بندی نمود:

درجه بندی و بسته بندی مناسب مهمترین عامل در حفظ کیفیت، جلب نظر مصرف کننده و افزایش کارایی فرآیند توزیع است.

ارزیابی روشهای مختلف تولید

یکی از عمده ترین اهداف تفکیک از نظر اندازه و کیفیت کالا، دستیابی به محصولی یکدست است. بطوریکه بتوان کالا را در واحدهای حمل متحدالشکل به بازار ارائه نمود. برای رسیدن به این هدف احتیاج به یک سری انبار کار هست که در این مورد میتوان به چند روش و با دستگاههای متفاوت این کار را انجام داد.

  1. یک روش دستگاههایی است که به صورت مکانیکی کار می کنند.
  2. روش دیگر دستگاههایی است که به صورت الکترونیکی عمل سورتینگ را انجام میدهند.
  3. روش دیگر دستگاه هایی است که الکترونیکی می باشند و به صورت رنگ و اندازه مجهزند که قیمت این دستگاهها بالا میباشد. قیمت دستگاههای نوع اول پایین و نوع دوم متوسط می باشد. در مقایسه این روشها و با توجه به پایین بودن قیمت خرید این دستگاهها و تولید در داخل روش اول مناسب تر می باشد.

شرح کامل فرایند تولید

دستگاههایی که به صورت مکانیکی کار میکنند استفاده می شود که به دلیل ارزان بودن و همچنین تولید داخلی ماشین آن به عنوان روش مناسب انتخاب شده است. در نمودار ذیل نحوه تولید طبق این روش ارائه می شود.

فرایند سورتینگ و بسته بندی میوه
فرایند سورتینگ و بسته بندی میوه

بررسی ایستگاهها، مراحل و شیوه های کنترل کیفیت

آشنایی با ماشین آلات تولید

تمام ماشین آلات خط تولید در ایران ساخته می شوند. شرح این دستگاه ها در جدول ذیل ارائه میگردد.

ردیف شرح ماشین آلات تعداد
1 حوضچه تخلیه و شستشو با توجه به ظرفیت
2 میز سورتینگ حجمی با توجه به ظرفیت
3 نقاله پارویی با توجه به ظرفیت
4 میز سورتینگ و بازرسی با توجه به ظرفیت
5 شستشوی ثانویه و ضدعفونی با توجه به ظرفیت
6 واکسینگ و پولیش با توجه به ظرفیت
7 درجه بندی وزنی و بسته بندی با توجه به ظرفیت
8 نوار نقاله زنجیری کارتن خالی با توجه به ظرفیت
9 نوار جهت محصول نهایی با توجه به ظرفیت

امتیاز کاربران: 3.66 ( 6 رای)
گرد آورنده
ایـ توجیهی
خروج از نسخه موبایل