طرح تولید قطعات صنعتی به روش فورجینگ

معرفی محصول

محصولات مورد نظر طرح حاضر، تولید انواع قطعات صنعتی به روش آهنگری میباشد. این محصولات به عنوان قطعات صنعتی محسوب میگردند که در ساخت و تولید انواع خودرو، ماشین آلات کشاورزی و صنعتی، تجهیزات صنعتی و موارد مشابه کاربرد دارند. از اینرو ماهیت طرح حاضر را میتوانیم قطعه سازی عنوان نماییم.

مشخصه اصلی قطعات تولید شده به وسیله آهنگری یا فورج، استحکام و سفتی بالای آنها میباشد. به طوری که این قطعات به واسطه ساختمان کریستالی بهبود یافته خود، از مقاومت بسیار بالایی در مقابل سایش و تغییر شکل مکانیکی برخوردار هستند و همین خواص مکانیکی سبب کاربرد آنها در محلهایی از ماشین آلات و تجهیزات شده است که تحت بارهای مکانیکی بالایی قرار دارند و قطعات تولید شده از روشهای دیگر تولید مانند ماشینکاری و ریخته گری قابلیت کاربرد در این محلها را ندارند. علت مقاومت بالای قطعات تولید شده از روش فورج، به ماهیت روش تولید آن باز میگردد که در آن قطعه خام در کورهها گرم شده و سپس به وسیله فشار پرس فشرده میشود. این عمل سبب میگردد که ساختمان متالوژیکی مواد مورد استفاده قطعه بهبود یافته و به صورت بلورهای کوچک و منظم آرایش پیدا نماید که این امر سبب افزایش خواص مکانیکی قطعه نیز می گردد .

شرایط واردات قطعات صنعتی

با مراجعه به کتاب مقررات واردات و صادرات وزارت بازرگانی، نتیجه گیری شده است که محدودیت خاصی برای واردات قطعات صنعتی وجود ندارد و با توجه به اینکه قطعات مورد مطالعه نیز در فهرست قطعات صنعتی خودرو و غیره طبقه بندی می شود لذا مشمول این عدم محدودیت واقع می گردد و لذا کلیه واردکنندگان می توانند به هر تعداد اقدام به واردسازی این قطعات بنمایند. عوارض ورودی این قطعات 4 تا 20 درصد است .

نکته: در بالا ذکر شد که مطابق مقررات منتشر شده از سوی وزارت بازرگانی، هیچگونه محدودیت قانونی برای واردسازی قطعات صنعتی وجود ندارد، لیکن لازم است به موارد بسیار مهم زیر توجه شود.
بازار قطعات خودرو درکشورمان به سه گروه AM – OEM – OES تقسیم میگردد و شرایط خرید این گروهها به صورت زیر است:

بررسی و ارائه استانداردهای موجود در مورد محصول

محصول مورد مطالعه، قطعات صنعتی است که از طریق آهنگری (فورجینگ) تولید خواهد شد. این قطعات خود به عنوان یک محصول واسطه در تولید یا تعمیرات خودرو، ماشین آلات صنعتی، کشاورزی، تجهیزات و غیره مورد استفاده دارد. از اینرو ماهیت این قطعات طوری است که نمیتوان استاندارد خاصی را برای آن تعیین کرد و لذا هیچگونه استاندارد ملی یا بین المللی برای این قطعات وجود ندارد. ولی باید گفت که تولید این قطعات تحت مشخصات فنی ارائه شده از طرف طراح قطعه صورت میگیرد که به نوعی نیز میتوانیم مشخصات فوق را به عنوان الزامات و استانداردهای مورد نیاز در تولید تلقی نماییم. مشخصات فنی قطعات در قالب نقشه فنی، برگ آنالیز مواد اولیه مصرفی و برگ مشخصات مکانیکی و متالوژیکی از طرف مهندس طراح ارائه میگردد که رعایت تک تک آنها از طرف سازنده گان امری اجتناب ناپذیر است .

توضیح : موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران بعنوان متولی تدوین استاندارد ملی کشور ، تنها برای سیبک که یک قطعه فورج است اقدام به تدوین استاندارد ملی به شماره 3390 و 3391 کرده است .

معرفی موارد مصرف وکاربرد

محصول تولیدی طرح حاضر، قطعات صنعتی است که از طریق فورج (آهنگری) تولید خواهد شد. اصلیترین ویژگی این قطعات که سبب متمایز سازی آن از دیگر قطعات صنعتی مشابه میگردد، درجه استحکام و سفتی آن میباشد، به طوری که مقاومت مکانیکی این قطعات در مقابل سایش ، ضربه و دیگر بارهای مکانیکی بیشتر از قطعات مشابه تولید شده به وسیله روشهای دیگر تولید مانند ماشینکاری و ریخته گری میباشد. ضرورت تولید این قطعات را میتوان این چنین شرح داد که در برخی مکانیزمها و مجموعه های خودروها و ماشین آلات صنعتی و کشاورزی، به واسطه وارد آمدن ضربه و بارهای مکانیکی بالا، لازم است از قطعاتی استفاده گردد که مقاومت آنها در مقابل این بارها قابل قبول باشد و قطعات تولید شده به روش فورجینگ مناسبترین گزینه برای این موقعیت ها محسوب میگردند و بنابراین بدون شک میتوان گفت که کمتر مجموعه ای از ماشین آلات صنعتی علی الخصوص خودرو را میتوان یافت که قطعات فورج در آن استفاده نشده باشد.

با توجه به ویژگیهای عنوان شده در خصوص قطعات فورج، مواردکاربرد این قطعات در صنعت را میتوان به صورت زیر عنوان کرد:

معرفی موارد کاربرد قطعات صنعتی تولید شده به روش آهنگری (فورج)
موارد کاربرد نمونهای از قطعات صنعتی تولید شده به روش فورج
خودروسازی سیبک – میللنگ- شاتون – میل بادامک – قطعات جلوبندی – قطعات موتور- گاردان – اکسل – چهار شاخ – سگدست
ماشین آلات و تجهیزات کشاورزی قطعات تراکتور – قطعات خرمن کوب ها – قطعات خیش ها و شخمزن ها
خودروهای سنگین راهسازی ناخن لودرها – شنی
ماشین آلات صنعتی برخی شفتها – بازوی سنگ شکنها – اکسلها
راه آهن و قطار قطعات خطوط ریلی – واگن ها
قطعات عمومی کلنگ – چکشها – ابزارآلات و آچارها

لازم به ذکر است که بازار قطعات خودرو به بخش های زیر تقسیم بندی میگردد:
بازار قطعات خودرو

بررسی کالاهای قطعات صنعتی فورجینگ

پیشتر اشاره گردید که قطعات صنعتی تولید شده به روش فورجینگ در مجموعه هایی از خودروها و ماشین آلات صنعتی و کشاورزی کاربرد دارند که نیاز به مقاومت مکانیکی بالا میباشد. از اینرو میتوان گفت که قطعات مورد مطالعه به لحاظ ضرورت برخورداری از مشخصات خاص فنی، نمیتوانند دارای کالای جایگزین باشند یعنی به عبارت ساده تر اینکه برای قطعات مورد مطالعه ، کالای جایگزین وجود ندارد.

کشورهای عمده تولیدکننده و مصرف کننده قطعات صنعتی فورجینگ

در جدول شماره یک موارد کاربرد قطعات صنعتی فورجینگ آورده شد. از اینرو کشورهایی که به عنوان کشورهای عمده تولیدکننده و مصرف کننده قطعات صنعتی میتوانند مطرح گردند میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
در جدول زیر فهرست ده کشور عمده تولید کننده خودرو (به عنوان صنایع مصرف کننده قطعات مورد مطالعه) آورده شده است.

کشورهای عمده تولیدکننده خودرو در جهان (کشورهای عمده تولید و مصرف کننده قطعات مورد مطالعه)
ردیف نام کشورها
1 آمریکا
2 ژاپن
3 چین
4 اروپای غربی
5 اروپای مرکزی و شرقی
6 آسیا و اقیانوسیه

با توجه به جدول فوق میتوان گفت که کشورهای عنوان شده در جدول که به عنوان کشورهای مطرح تولیدکننده خودرو میباشند، به عنوان کشورهای عمده تولیدکننده و مصرف کننده قطعات فورج نیز محسوب میگردند.

کشورهای عمده تولیدکننده ماشین آلات صنعتی
ذیلا کشورهای عمده تولیدکننده ماشین آلات صنعتی معرفی شده است:

در اینجا لازم به ذکر است که هرچند کشورهای نام برده شده در بالا، به عنوان کشورهای بزرگ در تولید ماشین آلات صنعتی در جهان محسوب میگردند ولی نظر بر اینکه تعداد تولید این ماشین ها در مقایسه با خودرو از رقم بسیار پایینی برخوردار میباشد لذا در اینجا ما میتوانیم همچنان کشورهای بزرگ تولید و مصرف کننده قطعات فورجینگ را همان کشورهای تولیدکننده خودرو در جهان معرفی کنیم که فهرست آنها به همراه تعداد تولید خودرو در جدول بالا آورده شده است.

بررسی اجمالی تکنولوژی و روشهای تولید قطعات فورجینگ

بررسی نقاط قوت و ضعف تکنولوژیهای مرسوم در تولید

با عنایت بر شرح ارائه شده تکنولوژی، نقاط قوت و ضعف آن در جدول زیر جمع بندی شده است:

تعیین نقاط قوت و ضعف تکنولوژی تولید فورجینگ

نقاط قوت نقاط ضعف
یکسان بودن تکنولوژی مورد استفاده در ایران و دیگر کشورهای جهان ضرورت استفاده از عملیات تکمیل ماشینکاری در فرایندهای تولید
عدم نیاز تازه واردان به صنعت برای خرید دانش فنی و تکنولوژی عدم قابلیت تولید قطعات پیچیده فنی
قابلیت تولید قطعات برای شاخههای مختلف صنعت نیازمندی فرایند تولید به پرسهایی با تناژ بالا جهت قطعات بزرگ

کشورها و شرکتهای سازنده ماشین آلات مورد استفاده در تولید

فرایند تولید قطعات صنعتی به روش فورجینگ نیازمند استفاده از ماشین آلات زیر میباشد. همچنین با مراجعه به تعدادی از قطعهسازان فعال کشور، کشورها و شرکتهای سازنده آنها نیز در جدول زیر جمع آوری شده است.

فهرست ماشین آلات تولید قطعات صنعتی به روش فورجینگ

ردیف ماشین آلات لازم شرکت سازنده
1 کوره زنبوری با دمای °1800c شرکت اکسایتون
تولیدی پرتو کوره
صنایع کوره ایران
2 کوره عملیات حرارتی شرکت اکسایتون
تولیدی پرتو کوره
صنایع کوره ایران
3 پرس (پتک) ضربه ای با تناژ 100 تا 200 تن ماشین سازی لولائی
پرس هیدرولیک شهاب
ایران ماشین
4 ماشین تراش ماشین سازی تبریز
شرکت تهران ماشین ابزار
5 ماشین فرز ماشین سازی تبریز
شرکت فرز سازان

برآورد مواد اولیه عمده مورد نیاز سالیانه و منابع تأمین آن

امتیاز کاربران: 2.25 ( 2 رای)
گرد آورنده
ایـ توجیهی
خروج از نسخه موبایل