احداث واحد تولید شبه قیر از زباله

مقدمه

دفع و بازیافت زباله، یکي از معضلات جهان امروز، خصوصا کشورهاي جهان سوم و در حال توسعه است. بسیاري از زباله هاي تولیدشده مثل پس ماندهاي غذا، قابل بازگشت به چرخه طبیعت هستند؛ اما برخی از آنها مانند شیشه و پلاستیلث تجزیه نمیشوند و بعضی دیگر هم مدت زیادي طول میکشد تا به چرخه طبیعت برگردند بازیافت مواد یکی از راه حل های مهم و قابل توجه در رابطه با مواد در دنیای امروز است . بازیافت در حقیقات تبدیل زباله به کالای قابل استفاده است . با توجه به اینکه زباله مخلوطی از مواد مختلف میباشد بدون شک اولین مرحله کار تفکیک زباله است و در نهایت در این فرآیند با توجه به مشکلات تفکیک ، فرآیندهایی که به تفکیک کمتری نیاز دارند، پر طرفدار تر خواهند بود . از طرفی در این مورد خاصی بازیافت ، محصول ، ماده ایست برای مصرف در آسفالت و عایق سازی و عایق کاری ، که امروزه در کشور مورد نیاز بوده و به دلیل کمبود عرضه در بازار بورس ، دارای قیمت بالا است و طالبان بسیاری دارد.
طرح زیر بطور خلاصه دارای مزیتهای فراوانی است که برخی از آنها در زیر آمده است:

  1. دفع زباله که خود بعنوان یکی از معضلات اصلی و مهم شهری مطرح است
  2. استحصال شبه قیر که مورد مصرف فراوان دارد
  3. اشتغالزایی
  4. ایجاد جایگزین برای قیر نفتی و ایجاد امکان استفاده از فرآورده های قیر برای ایجاد ارزش افزوده بیشتر
به این ترتیب واضح است که چنین طرحی باید از بعد اقتصادی ، دارای آینده درخشانی باشد.

معرفی قیر

نفت خام مخلوط پیچیده ای است از هیدروکربن ها که محدوده وسیعی از نقطه جوش را در بر می گیرد. هیدروکربن ها از مولکول های مختلفی تشکیل شده اند که ساده ترین و سبک ترین آنها متان ( به صورت گاز) و سنگین ترین آنها قیر می باشد. هیدروکربن ها اغلب %50 تا %98 نفت خام را تشکیل می دهد.

هیدروکربن های موجود در نفت خام عبارتند از (PONA):

ترکیبات ناخالصی موجود در نفت خام

مزایای کاتالیست های زئولیتی در مقایسه با کاتالیست های طبیعی و سنتزی بی ریخت عبارت اند از:

فعالیت زیاد کاتالیست کراکینگ زئولیتی انجام واکنش کراکینگ را در مدت اقامت کوتاه را ممکن می سازد و بدین ترتیب در اغلب واحدهای کراکینگ استفاده از روش عملیات کراکینگ در خط بالابرنده میسر شده. در این حالت تاثیر منفی رسوب کربن بر فعالیت و گزینش پذیری کاتالیست کمینه می شود زیرا میزان پس اختلاط کاتالیست در خط بالابرنده قابل توجه نیست. به علاوه می توان از خطوط بالابرنده متفاوتی برای کراکینگ جریان بازگردانی و خوراک تازه استفاده کرد به ترتیبی که هر یک در شرایط بهینه خود شکسته شوند.

اثرات کاتالیستی کاتالیست های زئولیتی تنها با موجودیت ۱۰ تا ۲۵ % زئولیت در کاتالیالیست در گردش کامل می شود. و باقیمانده ان را سیلیس – آلومین بی ریخت تشکیل می دهد. کاتالیست های بی ریخت مقاومت سلیشی بیشتری دارند و از کاتالیست های زئولیتی ارزانتر می باشند. برای کاتالیست های بی ریخت فعالیت و گزینش پذیری بیشتری از جهت تولید بنزین با زئولیت ارزانتر و شدت جریان جبرانی کمتر تواما حاصل می شود. سرعت سایش کمتر کاتالیست و سرعت نشر ذرات را بهبود می بخشد.

ترکیب نیتروژن دار پایه آهن و نیکل یا وانادیم و مس در خوراک همانند سم کاتالیست کراکینگ عمل می کنند. نیتروژن با مراکز اسیدی کاتالیست واکنش داده فعالیت کاتالیست هرا کاهش می دهند. فلزات روی کاتالیست رسوب کرده و تجمع می کنند و به دلیل تشکیل فزاینده کک و تقلیل کک سوخته شده به ازای مقدار واحد هوا از طریق کاتایست کردن احتراق کک به دی اکسید کربن به جای منوکسید کربن موجب تقلیل ظرفیت عملکرد می شوند.

این مطلب معمولا پذیرفته شده است که تاثیر نیکل بر فعالیت و گزینش پذیری کاتالیست حدود ۴ برابر تاثیر وانادیم است و برخی از شرکت ها از مقدارهای خاصی برای بیان رابطه همبستگی تاثیر فلزات استفاده می کنند در حالی که شرکت های دیگر مقادیر دیگری را مورد استفاده قرار می دهند. هر چند رسوب کردن نیکل و وانادیم بر روی کاتالیست به دلیل اشغال مراکز فعال کاتالیست فعالیت آن را تقلیل می دهد ولی تاثیر عمده آن افزایش فراورده های گازی و کک و کاهش بهره تولید بنزین به ازای درجه تبدیل معین است.

انواع قیرها

موارد مصرف قیر

قیر موارد مصرف متعدد و در عین حال محدودی دارد. عایق بندی رطوبتی و عایق بندی در برابر خوردگی و استفاده در آسفالت از مهمترین این کاربردها هستند.

بررسی کالاهای جایگزین قیر بازیافتی

برای جایگزینی قیر بازیافتی ، قیر طبیعی ، قیر نفتی ، و قیر پلیمری ، سه ماده جایگزین اصلی تعریف میشوند.

بررسی تکنولوژی و روشهای تولید شبه قیر

قیر بیتوپک یک تکنولوژی جدید و دوستدار محیط زیست بوده که با بسته بندی گریدهای مختلف قیر، با تسهیل در قابلیت جابجایی ضمن صرفه جویی در هزینه های حمل و انرژی استفاده آسانتر از محصول را برای مصرف کنندگان نهایی فراهم میکند.
از جمله مزیت های قیر بیتو پک می توان به کاهش هزینه های بسته بندی، کاهش چشمگیر ضایعات ناشی از گرمایش محصول در هنگام جابه جایی، استفاده بهینه از فضای حمل و نقل، کاهش هزینه جابجایی نسبت به حمل قیر بشکه، کاهش هزینه بیمه با توجه به پایین تر بودن ریسک بسته بندی بیتوپک، حذف هزینه بازیافت و دفع بشکه و سایر زباله های ناشی از حمل قیر و امکان جابه جایی سهل و آسان به محل مصرف نهایی با توجه به وزن کم و بسته بندی قابل انعطاف اشاره کرد.
قیر بیتو پک محصول سبز و سازگار با محیط زیست است که در راهسازی، ساختمان سازی ها و تولید عایقهای گوناگون کاربرد دارد و در حال حاضر در کارخانه قیرسازی آبادان شرکت نفت پاسارگاد تولید می شود.

بررسی نقاط قوت و ضعف تکنولوژیهای مرسوم تولید قیر از زباله

تکنولوژیهای مرسوم بخشی از مواد نفت خام طبیعی را بعنوان محصول در اختیار میگذارد. ماده ای بسیار ارزشمند که در صورت شکسته شدن به پلیمرهای کوچکتر، بسیار قابل استفاده است.در تکنولوژی مورد بحث اساسا ماده اولیه بی ارزش و زباله است که بازیافت شده و در یک پروسه ذغالی شدن تبدیل به ماده ای جایگزین برای همان محصول نفتی ارزشمند میگردد. تکنولوژیهای مرسوم در کنار پالایشگاه های نفت خام و وابسته به آنهاست در حالی که تکنیک مورد بحث ، ربطی به پالایشگاه ندارد.

مواد اولیه تولید قیر از زباله و محل تامین آن

مواد اولیه این طرح زباله های شهری است . یعنی ماده ای که شهرداریها برای آن و برای جمع آوری و دفع آن هزینه متقبل میشوند. بعبارتی ماده اولیه در همه شهرها وجود دارد و حتی برای قیمت آن عدد منفی قابل لحاظ کردن خواهد بود.

پیشنهاد منطقه مناسب برای اجرای طرح تولید قیر از زباله

با توجه به مواد اولیه لازم برای طرح مشخص است که این واحد در اطراف همه شهر ها قابل اجراست . محل مناسب با توجه به ظرفیت ، اطراف شهرهای بزرگ مثل تهران، مشهد، اصفهان و شیراز میباشد.

برای آگاهی از میزان سرمایه مورد نیاز برای اجرای طرح، پیشنهاد میشود مطلب  طرح تولید شبه قیر از زباله را مطالعه نمایید.

امتیاز کاربران: 3.05 ( 1 رای)
گرد آورنده
ایـ توجیهی
خروج از نسخه موبایل