سفارش طرح توجیهی
نمونه بیزینس پلننمونه بیزینس پلن تولیدی

طرح توجیهی تولید پشم شیشه

در طرح توجیهی تولید پشم شیشه، در مورد چگونگی تولید الیاف پشم شیشه، ترکیبات و خواص آن به همراه کاربرد پشم شیشه صحبت خواهیم کرد. از آنجا که قبل از شروع هر کسب‌و‌کار بهتر است در مورد همه‌ی جوانب آن کار اطلاعاتی کسب کرد تا با درصد موفقیت بالاتری شروع به کار کنیم، از این‌رو ضرورت تنظیم طرح توجیهی بیش‌از‌پیش برای این کار روشن و واضح است.

طرح توجیهی سندی است که علاوه بر بررسی محصول و تحلیل فنی فرایند تولید، به برآورد هزینه و درآمد‌های پروژه نیز می‌پردازد. همچنین طرح توجیهی با تحلیل توجیه‌پذیری و عدم‌توجیه‌پذیری آن به تصمیم‌گیری بهتر کارآفرین کمک شایان توجهی می‌کند.

بررسی محصول

پشم شیشه در ‌واقع از الیاف شیشه در اندازه های بسیار ظریف و انعطاف‌پذیر است، قدمت تولید این ماده در ایران به حدود60 سال می‌رسد. پشم شیشه دارای الیافی با ضخامت 2 تا 7 میکرون است و از ترکیب ماسه معمولی، شیشه بازیافتی یا شیشه طبیعی و رزین مخصوص تولید می‌شود. این محصول عایق خوبی در برابر صوت و حرارت است، بنابراین در مصالح ساختمانی کاربرد زیادی دارد. دلیل عایق‌بودن پشم شیشه به‌خاطر وجود الیاف ریز و کوچک آن است که به هم پیوسته شده‌اند و در بین الیاف حفره‌ها و منافذ ایجاد می‌شود که حبس هوا در آن‌ها موجب عایق‌بودن پشم شیشه می‌گردد.

کارخانه تولید پشم شیشه

دمای قابل تحمل برای پشم شیشه بین120 تا 195 سانتی‌گراد است. از ویژگی‌های خوب آن این است که در آتش‌سوزی‌ها باعث گسترش آتش نمی‌شود و هیچ گاز سمی از خود ساتع نمی‌کند.

پشم شیشه الیاف بسیار ریز معدنی است که دارای پوشش است. از نظر نوع این پوشش سه دسته پشم شیشه را می‌توان نام برد که عبارتند از: فویل آلومینیومی، بافت سیاه شیشه‌ای، الیاف پارچه‌ای شیشه‌ای.

نوع دیگر دسته‌بندی پشم شیشه از لحاظ نوع مصرف به‌صورت زیر است:

  • رولی یا پتویی: این نوع پشم شیشه بدنه لوله‌های بزرگ صنعتی، مخازن بزرگ و عایق دیوار‌ها و سقف در ساختمان‌سازی به‌کار گرفته می‌شود. پشم شیشه رولی به دو صورت بدون لفاف و با پوشش لفاف به بازار عرضه می‌شود. از جمله مزایای آن می‌توان به، شکل‌پذیری، برش و نصب آسان و ضد‌حریق‌بودن آن اشاره کرد. همچنین به‌راحتی جا‌به‌جا شده و عایق خوبی برای کاهش صدا محسوب می‌شود.
  • پانلی یا تخته‌ای: پشم شیشه تخته‌ای نسبت به رولی از تراکم بیشتری برخوردار است. نوع تخته‌ای در سالن‌های تئاتر و سردخانه و استودیو صدا به عنوان عایق صدا استفاده می‌شود.
  • عایق‌لوله یا پیش‌ساخته: عایق‌لوله الیاف فشرده‌تری دارد، از این‌رو در عایق‌سازی لوله‌های آب‌گرم و سرد و تأسیسات گرمایشی و سرمایشی کاربرد دارد.

پشم شیشه را بر‌اساس سه مشخصه فنی اصلی میزان تراکم یا دانسیته، ضخامت و نوع لفاف آن انتخاب می‌کنند. دانسیته پشم شیشه را توسط وزن یک مترمکعب محاسبه می‌کنند و در داخل کشور دانسیته 8-100 از آن عرضه می‌شود. از لحاظ ضخامت هم، پشم شیشه با ضخامت 50-252 میلی‌متر بیشتر تقاضا دارند. لفاف یا نوع پوشش پشم شیشه دو نوع کاغذی و آلومینیومی دارد. لفاف از نفوذ رطوبت در پشم شیشه جلوگیری می‌کند.

کد آیسیک محصول پشم شیشه

کد آیسیک محصول پشم شیشه: 2610412315
پشم شیشه بر‌اساس مقررات گمرکی با نام الیاف شیشه و محصولات ساخته‌شده از آن (نخ، پارچه،…) و تحت کد گمرکی 7019، وارد و صادر می‌شود. برای واردات آن به أخذ مجوز از وزارت بازرگانی و وزرات صنعت، معدن و تجارت نیاز است.

طرح توجیهی تولید پشم سنگ به این مقاله مرتبط است که پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید.

کاربرد‌های پشم شیشه

پشم شیشه به‌شکل فیبر‌شیشه برای مقاوم‌سازی ستون‌ها، دیوار‌ها و تیر‌ها به‌کار گرفته می‌شوند. همچنین در ساخت لوازم بهداشتی، صنایع‌دریایی مثل کشتی‌سازی و همین‌طور عایق‌کاری ساختمان و عایق‌کاری حجیم در صنعت نقش به‌سزایی دارد.

از دیگر کاربرد‌های پشم شیشه، استفاده از آن در عایق سقف شیروانی، عایق دیوار پرده، کاشی‌های سقفی، کانال‌های هوا، بدنه مخزن‌ها و ساخت ساندویچ‌پنل است. چرا‌که پشم شیشه عایق حرارتی بسیار خوبی است. همین‌طور وزن پایین و انعطاف زیاد پشم شیشه باعث بالا‌رفتن مصرف این محصول شده است. از پشم شیشه در ساخت وسایل الکتریکی، بدنه هواپیما، پارچه‌های ضد‌آتش، تولید خمیر قالب‌گیری و به‌منظور مقاوم‌سازی کامپوزیت‌های ساختمانی هم استفاده می‌شود.

به‌یاد داشته باشید که الیاف پشم شیشه بسیار ریز و سوزنی هستند و در هنگام تماس با پوست سبب خارش می‌شوند. استشمام گرد این الیاف نیز می‌تواند منجر به بیماری سرطان شود.

قیمت پشم شیشه

عوامل تأثیر‌گذار بر قیمت پشم شیشه در بازار عبارتند از: ضخامت، دانسیته، جنس لفاف و پوشش. که تعیین‌کننده میزان عایق حرارتی پشم شیشه هستند. عامل دیگر چگالی پشم شیشه است، که با تنوع 24-96 عرضه می‌شود.

بررسی بازار تولید پشم شیشه

همانطور که می‌دانید صرفه‌جویی در مصرف انرژی یکی از مهم‌ترین موضوعات روز است. طرح تولید پشم شیشه با توجه به رشد روز‌افزون صنعت و در نظر گرفتن ویژگی صرفه‌جویی در انرژی این طرح، و اثر آن بر رشد اقتصادی باید گفت که تولید این ماده در راستای سیاست‌های دولت بوده و به افزایش اشتغال و عدم خروج ارز کمک زیادی می‌کند. علاوه بر این مواد‌اولیه تولید پشم شیشه در داخل کشور در دسترس است و نیازی به واردات ندارد.

فرایند تولید پشم شیشه

فرایند تولید پشم شیشه

شیشه و سیلیس ترکیبات اصلی پشم شیشه را تشکیل می‌دهند. این مواد ابتدا ذوب شده و سپس توسط ماشین الیاف‌ساز و به‌وسیله‌ی نیروی گریز از مرکز به الیاف تبدیل می‌شوند. کیفیت الیاف پشم شیشه به میزان زیادی به خلوص مواد اولیه آن بستگی دارد.

مواد اولیه پشم شیشه با درصدهای مشخصی باید با هم ترکیب شوند. با ترکیب 18 درصد کربنات سدیم، 14 درصد سیلیس، 11 درصد دولومیت، 12 درصد فلدسپات، 7 درصد براکس، 4 درصد سنگ آهک، 3درصد کربنات باریم و 1 درصد سولفات سدیم می‌توان پشم شیشه تولید کرد.

جیمز اسلیتر در سال 1933 و در شرکت اویون- ایلینوی در اوهایو، توانست روشی جدید را برای تولید پشم شیشه ابداع نماید که فرایند آن در این‌جا توضیح داده شده است:

  1. ترکیب:
    در مرحله اول شیشه‌های بازیافتی را با سنگ آهک، خاکستر‌سودا و تمام مواد دیگر پشم شیشه با هم مخلوط و در سیلو‌ها ذخیره می‌شوند. و برای دفع مواد زائد، مواد‌اولیه را غربال می‌کنند و مواد فیلتر‌شده را وارد اسکات می‌کنند. به فاصله بین خروجی کوره تا خروجی شیشه مذاب اسکات می‌گویند. اسکات دو قسمت به نام‌های فیبراژ لاین و فیبراژ عایق لوله دارد، که نوعی آجر‌نسوز پلاتینی در قسمت خروجی آن‌ها به‌کار رفته است و با خاصیت فیلتری آن باعث صاف‌کردن شیشه از ناخالصی‌ها می‌شود.

    فشار داخل اسکات توسط 20 عدد دودکش کنترل می‌شود. حرارت اسکات هم به‌وسیله ترموکوپل تنظیم می‌شود. مواد ذوب‌شده به‌سمت خروجی که همان اسکات است هدایت می‌شوند.

    طرح احداث واحد بازیافت شیشه به این مقاله مرتبط است که پیشنهاد میکنیم مطالعه کنید.

  2. ذوب:
    با انتقال مواد مخلوط‌شده به کوره الکتریکی در دمای 1400 سانتی‌گراد حرارت داده می‌شوند تا ذوب شوند.
  3. تشکیل الیاف:
    پس از ذوب‌شدن مواد، برای الیاف‌سازی به مرحله بعد منتقل می‌شوند که یک محفظه استوانه‌ای شکل با سوراخ‌هایی در بدنه آن وجود دارد. در محیط الیاف‌سازی بر‌اثر نوسان دمایی و حرکت سریع دورانی عملیات جدا‌سازی الیاف از مواد مذاب مخلوط‌شده توسط نیروی گریز از مرکز صورت می‌گیرد. اما این الیاف خام هستند و باید عمل‌آوری شوند.
  4. عمل‌آوری:
    رزین‌ها مواد مصنوعی هستندکه خاصیت چسبندگی بسیار زیادی دارند. در مرحله‌ی عمل‌آوری الیاف خام، رزین‌ ترموست فنولیک به مواد اضافه می‌شود. سپس مواد روی نوار نقاله به کوره برده شده و تحت دمای 250 درجه در کوره قرار می‌گیرند تا بر اثر گرما عمل‌آوری شوند. در واقع تحت تأثیر حرارت مقاومت‌شان بالا‌تر می‌رود. رنگ الیاف هم به رنگ زرد در می‌آیند.
  5. برش:
    در قسمت خروجی کوره عمل‌آوری، اره‌هایی چرخان قرار دارند که با آب فشار‌بالا کار می‌کنند و الیاف را برش می‌زنند. الیاف برش‌داده شده رول می‌شوند و سپس رول‌ها تبدیل به ورقه می‌شوند. خرده‌های الیاف و ضایعات آن دوباره با بازگردانده‌شدن به کوره و طی فرایند تولید بازیافت می‌شوند.
  6. بسته‌بندی و سورتینگ:
    در انتها مرحله بسته‌بندی الیاف پشم شیشه است. در این قسمت الیاف وارد دستگاه پرس شده و به‌شکل لوله‌ای در‌می‌آیند. با فشرده‌سازی پشم شیشه‌ها، هزینه حمل آن‌ها به‌دلیل کم‌شدن حجم محصول کاهش می‌یابد. این کم‌شدن حجم، هزینه‌های انبارداری محصول هم کاهش می‌یابد.

بررسی مالی، اقتصادی تولید پشم شیشه

در طرح توجیهی تولید پشم شیشه هزینه‌های ثابت و متغیر طرح با ارقام به‌روز شده محاسبه می‌گردد. ظرفیت اسمی در نظر گرفته شده 15000 تن در سال است و برای این ظرفیت باید زمینی در حدود 5000 متر‌مربع در نظر گرفته شود.

به‌‌طور کلی و با تقریب هزینه‌ها و درآمد‌های طرح، نرخ بازدهی داخلی بیش از 58 درصد و دوره بازگشت سرمایه دو ساله برای طرح پیش‌بینی شده است. با توجه به شاخص‌های مالی مناسب طرح و مزایا و تقاضای بالای محصول پشم شیشه به‌نظر می‌رسد که طرح از توجیه‌پذیری خوبی برخوردار است.

کلام پایانی

مقاله حاضر به توضیح مختصری در مورد طرح توجیهی تولید پشم شیشه پرداخته است. مشخصات فنی و موارد کاربرد آن به همراه خلاصه‌ فرایند تولید پشم شیشه توضیح داده شده است. جهت تنظیم طرح توجیهی اختصاصی خود و کسب اطلاعات بیشتر با کارشناسان و مشاوران ما تماس بگیرید تا پاسخگوی هر گونه ابهام برای راه‌اندازی کسب‌و‌کار باشند. در صورت تمایل می‌توانید پیشنهادات و نظرات خود را در بخش کامنت‌ها با ما به اشتراک بگذارید.

امتیاز نویسنده

امتیاز کاربران: 0.05 ( 1 رای)
سفارش طرح توجیهی
دانلود رایگان طرح توجیهی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
Call Now Buttonتماس فقط جهت سفارش طرح توجیهی